Slovníček pojmů

StarGateHvězdná brána
Tajemné mimozemské zařízení, které umožňuje během několika sekund se přenést na jinou planetu. Zařízení funguje pomocí zadání přesné adresy cílové planety (7 znaků).

SGC
Velitelství Hvězdné Brány (v angličtině Stargate Command, zkracováno na SGC)

BETA
Označení planety, kde byla zřízena pomocná vojenská základna lidí.

DHD
(Dial Home Device) Zařízení, které se nachází v bezprostřední blízkosti každé brány. S jeho pomocí je možné zadat symboly a otevřít tak červí díru na jinou planetu. Toto zařízení Bráně dodává energii potřebnou k vytvoření červí díry.

SG-1,2,3…13
Označení vojenských samostatných týmů v programů Hvězdné brány.

Goa'uldové
Úhlavní zlí nepřátelé Země a většiny lidí ve vesmíru. Je to technicky mocná parazitická rasa dobyvatelů vždy sídlící v lidském těle. Jejich hlavním cílem je dobýt a zotročit ostatní světy.

Jaffa
Věrní vojáci sloužící nepříteli - Goa'uldům. Dobře vyzbrojeni i obrněni. Nosí znaky svých pánů, kterým jsou většinou bezmezně oddáni.

Antikové
Bájná a mocná rasa, která postavila Hvězdné Brány. Společně s Asgardy, Furlingy a Noxi zformovali alianci čtyř nejrozvinutějších ras. Většina technologií, kterou používají Goa'uldi, pochází buď přímo od Antiků, anebo je modifikací některé jejich technologie.

Tokrové
Spřátelená rasa a spojenci. Je to hnutí odporu proti nepříteli - Goa'uldům. Pracují jako tajní agenti mezi nepřáteli.

Asgardové
Mocná a přátelská rasajsou to naši hlavní spojenci v boji proti nepříteli. Asgardi jsou vysoce vyvinutou rasou. Nejznámější člen této rasy je známý jako Thor.

Goa'uldská zbraň
Tzv. „ozbrojená ruka“ - goa’uldská energetická zbraň, která se nasazuje na prsty a zápěstí ruky. Pomocí dokáží člověka i zabít.

Apophis
Goa'uld. Hlavní nepřítel, proti kterému bojujeme.