Počasí - jak bylo v neděli 5.8., včetně reportáže z večerní bouřky
Hanča, 5. 8. 2012 23:19

Dnes bylo ráno pošmourno, ale během dopoledne se to vyčasilo. To jsme potřebovali, protože jsme fotili nové "skoro-letecké" snímky naší táborové louky. Potom už bylo krásně modro a pařák celý den.

Když děti vyrazily na pozdně večerní hru na louku u rybníka Panoš, po chvíli jsme začali na obzoru sledovat ohromnou diskotéku s ohňostrojem. Chvíli jsme se přeli o to, jestli to je nebo není bouřka, protože ta intenzita a šířka blesků byla fakt neuvěřitelná. Potom jsme to prohlídli na radaru a pochopili, že ta "diskotéka" se bude za půl hodiny konat přímo zde na naší louce.

Odvolali jsme děti ze hry - vedoucí ji operativně upravili, aby byla kratší, a stihli se vrátit včas. My jsme mezitím běhali po táboře, přivazovali, co bylo potřeba přivázat, kontrolovali, zavazovali a vypínali... Děti se vrátily včas, ještě stihly večerní hygienu a zalezly do stanů, dokonce jim vedoucí i zazpívali na dobrou noc.

V tu chvíli jsme už byli poměrně nervózní, protože bouřka stále nepřicházela, ale občas tudy proletěl závan horkého větru a bylo opravdu děsné dusno. Bylo jasné, že to brzo přijde. Některé děti se asi dost bály a Jiříček mi líčil, jak bylo obtížné uklidňovat je, že je to v pohodě, když jim přitom pevně utahoval provazy kolem stanu, aby neuletěl :-)

Bouřka udeřila naprosto náhle a jednoznačně. Zvedl se ostrý vítr, zatřásl se nám náš skladový a poradní hangár. Všichni jsme vystřelili ven, podívat se, jestli všechno drží, co je ještě potřeba přivázat. Táborem se míhaly postavy v černých oddílových bundách s nápisem na zádech, 10.PTO Severka Brno. Softshellky bundy jsou super, v dešti se osvědčily :-) Střídavě se blýskalo od blesků a od našich čelovek. Když jsme se sešli zpátky, ukázalo se, že je celkem všechno v pořádku. Jídelna drží, stožár drží (vlajku jsme radši stáhli), obě týpka drží, stany s dětmi jsou v pohodě a chatrný hangár vedoucích taky ještě stojí. Ještě jsme trochu líp ukotvili cíp střechy kuchyně a opravila jsem náš nový okap, který se ucpal spadlou šiškou :-) Navzdory obavám jsme si udrželi černý humor a jeden vtípek stíhal druhý.

V tu chvíli už se na nás hrnuly provazy vody a vítr shazoval šišky a jehličí ze stromů, mám toho plný vlasy. Chtěli jsme začít poradu, ale tak to hučelo (vítr a déšť na střechu), že jsme se skoro neslyšeli. Tak jsme zatím konzumovali poslední zbytky dobrot od vás, rodičů, a kontrolovali, kam nám zatíká do skladů. Vyběhla jsem ještě jednou ven na náměstíčko - všechno stojí, nic neuletělo. Vítr už úplně ustal, jenom pořádně prší, ale už nic tragického. Svítila jsem si na stany dětí, jestli je vše v klidu, ale pak jsem baterku zhasla, protože na louce bylo světlo jako ve dne. Blesk stíhal blesk.

V tuto chvíli je už celkem klid a snad už to bude jen lepší. Podle radaru je "oko" bouřky za námi - a valí k vám do Brna :-) Pršet bude ještě hodnou chvíli, ale vítr nefouká a to je hlavní.

Takže to máme za sebou, první a snad poslední letošní mega-bouřku. To mám za to, že jsem dnes všude říkala, že ty pořádné bouřky se nám zatím vyhnuly :-)

Nebojte se o nás :-) Jdu stáhnout fotky a pak hurá do spacáku. Dobrou.