Online:

  • 14 nepřihlášených
  

"Konečně sprchlo" :-)
Hanča, 29. 7. 2013 22:11

Dovolila jsem si pro nadpis článku použít výraz, který napsal Jiřa do Pošty na web a naprosto mě tím odrovnal. Černý humor je to, co nám tu vládlo celý večer. Je to už tak, že tělo, zmítané adrenalinem, vyplavuje ty nejlepší fórky :-) Tak ale vezmu ty naše bouřky hezky popořádku:

Přemýšlela jsem, jestli vám mám lhát nebo ne :-) Ale nebudu. Jiřův výraz "konečně sprchlo" je totiž opravdu eufemismus :-) Stejně by vám to děcka řekly, takže vám předložím "mou verzi" dřív, než vám dojdou pohledy od nich :-) Měli jsme tu v rychlém sledu po sobě dvě dooost drsný bouřky. Naštěstí žádná z nich nepřinesla to, čeho se tu bojím nejvíc, totiž silný vítr. Ještě jednu vlnu čekáme, ale neměla by už být tak silná.

O bouřkách jsme věděli předem - už od rána se podle internetu vědělo, že kolem večeře a dál bude pršet. Takže když začalo odpoledne v dálce hřmění, nebrali jsme to na lehkou váhu. Všechno jsme zabezpečili - ale musím říct, že když jsem šněrovala svůj stan, bylo ještě vedro a pot mi tekl po zádech, připadala jsem si jak pako :-) Pak začalo pršet. Napřed zvolna, takže děti jsme nahnali do jídelny a sami jsme stáli na náměstíčku, nechávali se sprchovat a přišlo nám to málo... Pak pršelo trošku víc a Kuba volal směrem k obloze "A víc neumíš?" :-D Takže Kuba za to může. Protože pak se to strhlo - klasický přívalový déšť. Prostě všechna voda, která se někde kupila poslední týdny, sem spadla všechna zaráz. Do toho ještě padaly kroupy, naštěstí ne větší než fazole, ale bylo jich hustě jako chumelenice.

Děti byly v pohodě v jídelně, ale my vedoucí jsme běhali po náměstíčku a zavazovali, co se rozvázalo. Pak jsme taky kopali rigoly, protože nám tu vznikla bažina s jezírky a voda natekla do spodních stanů pod podlážky. Ze střechy kuchyně valily hektolitry vody a hrnec, co jsme přistavili chytat vodu, byl plný za pár vteřin. Hrdinou byl Jiřa, který v kuchyni jednou rukou míchal brgul, druhou rukou kopal po zemi járky, aby voda protekla kuchyní pryč, násadou občas šťouchl do střechy, aby se vylila voda... A když to skončilo, pronesl suše "Terko, pojď to dochutit..." :-)

V mezičase mezi 1. a 2. bouřkou jsme provedli pár opatření, stihli se navečeřet, přestěhovali několik věcí dětí ze stanů s mokrou podlahou do suchých a už jsme tu měli druhou vlnu a ještě větší přívalový déšť. Myslím, že máme moc pěkný zážitek do naší databanky zážitků :-) Vedoucí byli promoklí durch, Kika tu běhala v plavkách, Víťa brblal něco o tom, že nezaprší a nezaprší... Černý humor na sebe nenechal dlouho čekat, taky se nám moc líbilo, jak jsme s vedoucíma skákali do kaluží :-) Jen děti to mrzelo, že jsme jim to taky nedovolili a nutili je chodit v gumákách... Po první bouřce začalo hned svítit slunko a přímo na naší louce končila duha :-)

No abych to uzavřela: všechno je v pohodě, jen nám spadla střecha umývárky (asi pod tíhou kaluží vody) a pár věcí je mokrých, takže budeme sušit. A taky uklízet, jelikož čurbes ve stanech dosáhl takového stupně, že Víťa už před bouřkou řekl, že nemá tolik plachet, aby to vyházel při "letečáku" :-)

Máme tu na táboře už dvě stavby, které se staly naší jistotou a nepřestáváme si je chválit: JÍDELNA a BUŇKY. Jídelna loni i letos zvládla silné bouřky, drží bezpečně a děti v ní i v té největší slotě v pohodě hrají deskovky nebo zpívají. A buňky? Letos jsem poprvé po mnoha letech nemusela řešit, kam nám teče do skladů, naopak jsme do buněk nosili další a další věci a v jednu chvíli jsme do Jídelního skladu schovali i děti ze služby v kuchyni, protože v kuchyni bylo během bouřky trochu rušno :-)

Jak se říká - nezáleží na tom, jestli zážitek je dobrý nebo špatný, hlavně že je silný. Ten dnešní teda silný byl. Ale tak trochu jen pro vedoucí, protože děti jsme před ním zašňěrovali do jídelny :-)

Jo a Buchtovi, kteří spí v týpí a dnes si stěžovali, že si ještě kvůli vedru ani nedělali oheň... Tak teď mají místo ohniště studánku, což se jim v těch vedrech bude hodit :-) Ale jinak mají v týpku sucho.

Kolem mě jdou další hlášky. Tuning našeho tábora už přesahuje rozumnou mez, máme v podsadových stanech plovoucí podlahu a nechybělo moc a přibyla i vodní postel :-) Tahám z vedoucích další perly našeho černého humoru, ale bohužel většina je písemně nepřenosná :-) Takže se budete muset obejít bez nich. Zatím dobrou noc, jdu se podívat na fotky.