Jarní výlet do lesa 

Akce

Kdy:
22. 3.
Pro koho:
Exoti

Popis

Letos přišlo jaro brzy a tak se nám počasí na jarní výlet vydařilo na 1*. Už méně se nám vydařila účast, bylo nás jen 6 a Hanča. No aspoň že s námi vyrazily všechny 3 naše nové holky, Kája, Verča a Janča, vyzkoušely si svůj první výlet.

Z nádraží v Řikoníně jsme se vydali podívat na naše oblíbené vandrovní místo, osadu Divoká růže v údolí u Chytálek. Napřed jsme ale trochu odbočili - vydrápat se na skalku nad říčkou Libochovkou. Cestou jsme okukovali stromy, na kterých už raší květy a pupeny jako o závod, plno kytek a hlavně plantáže plicníků (slíbila jsem děckám zjistit, takže: "odvar z plicníku léčí například záněty průdušek"). Bohužel jsme v přírodě viděli i nějaké odpadky a tak vznikla naše teorie, jestli když se zasadí obal od delisy, vyroste Delisovník? Tato zábava nám pak vydržela celý den, děti se předháněly v tom, kdo vymyslí bláznivější strom nebo keř. Největší oblibě se těšil Penězovník, ten by mi stačil i v malém květináčku doma na okně.

Na skále s výhledem do údolí jsme si dali pauzu pod krásnými borovicemi a Davidovi se podařilo nechtě shodit svoje sluneční brýle někam dolů, do zarostlých a strmých míst, takže tam asi poroste Brejlovník. No a pak jsme pokračovali dál údolím. Okukovali Libochovku, běhali loukama sem tam, mávali panu traktoristovi, který tu celý den nakládal a svážel pokácené stromy. K nelibosti dětí Hanča rozhodla, že brodit říčku nebudeme a necháme si to až na léto. Takže jsme museli jeden úsek mezi dvěma brody obejít po pěšince kolem skály. V jednom nejtěžším místě na naši stranu řeky zrovna přebrodila čtveřice trampů ve vojenských mundůrech a hned se nabídli, že děckám pomůžou. Ale na cestě zpátky už jsme to místo zvládli sami, takže máme za sebou několikerou zkoušku obratnosti.

Když jsme došli na osadu, bylo tam moc krásně. Nejvíc se nám líbil přístřešek Bar u žíznivé růže, kde si děti zřídily obchůdek a prodávaly všechno, co našly, včetně odvaru z plicníků :-) Pak jsme vyzkoušeli houpací most přes vodu a zařádili si na kamenitém břehu. Kája, Janča a Verča se nadchly pro zalesněný svah nad loučkou, důkladně ho prozkoumávaly (což poznají hlavně maminky na jejich kalhotách) a úplně samy nanosily hromadu dřeva na oheň. Protože bylo opravdu krásně, podařilo se nám rozdělat oheň bez papíru, ale nebylo to jen tak a všechny děti si jistě už budou pamatovat, které je to nejlepší šáší na zapalování ohně :-) Ani velké větve, ani zelené, ani mokré, ani tráva, ale vyschlé šáší z jehličnatých stromů, to je to pravé.

Na závěr jsme si ještě zahráli pár her o odměny, zablbnuli si na louce, poleželi si na sluníčku a vydali se na cestu zpátky. Utekla nám docela rychle, skály a pěšinu jsme zvládli skvěle a celou cestu jsme opět vymýšleli různé netradiční stromy a keře. Ve vlaku jsme se divili, jak jsme unavení a někteří stihli za těch pár zastávek i usnout :-) Náš první jarní výlet se nám vydařil a hlavně holky-nováčci získaly první zkušenosti. Takže už se těšíme, až zase příště, třeba na delší výpravě, budeme mít oblečení načichlé ohněm a kouřem.

Hanča

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.