Kamínka 

Akce

Kdy:
13. 4. - 15. 4.
Pro koho:
vedoucí

Popis

Kamínka 2012Akce Kamínka je určena pro pionýrské pracovníky z celé republiky, kteří se mají vzdělávat, načerpat inspiraci nebo se pobavit s ostatními dobrovolníky. Dílny měly formu od diskuse o různých tématech až po rukodělky. Už dlouho jsem nebyl na žádné celorepublikové vzdělávací akci, takže když jsem si vybíral, čím zaplním jeden z posledních volných víkendů v tomto školním roce, Kamínka byla jasná volba. A když se ke mě nakonec nepřidal nikdo z našeho oddílu, vyrazil jsem do Mladé Boleslavi s třemi vedoucími spřízněného oddílu Tulák.

Víkend začal i skončil na brněnském hlavním nádraží, cesta v pátek ale byla o něco napínavější. Začalo to dvouhodinovým zpožděním vlaku do Kolína, takže jsme rázem přišli o poslední přípoj do Mladé Boleslavi. Naštěstí se nám i přes několik alternativních výkladů našich možností od zaměstnanců ČD podařilo zdržet poslední vlak a dojeli jsme do cíle - ZŠ Jilemnického - před 23 hodinou. Po cestě jsme alespoň seděli v jídelním voze a dokud byl signál, sledovali hru Komety. Přišli jsme sice o slavnostní zahájení akce, ale kvůli tomu jsme tam stejně primárně nejeli. Po ubytování a krátké prohlídce okolí školy a herny deskovek jsme šli nabrat síly do spacáků.

Dopoledne nás hned po snídani čekal blok s názvem Sociální sítě pro neziskovky. Velice zapálený, mladý lektor v nás vzbudil naděje, ale nakonec jsme si z dílny odnesli snad jen registraci na Foursquare. Začátečníkům vysvětlil, co je Facebook a Twitter, anglicky mluvící pochytili hejt, lajk, čekin nebo lavbrend, firmy by se dozvěděly, co na sociálních sítích dělat a co ne. My jsme bohužel nezískali informaci, čím se právě oproti firmám profilovat a jak získávat fanoušky i bez virálních videí a kontroverzních témat. (prezentace k vidění zde)

Ško-energo aréna Před obědem jsme se vydali na prohlídku památek města škodovky. Zaprvé jsme museli vyzkoušet Foursquare na co nejvíc místech, zadruhé jsme se připravovali na odpolední program Fotorallye. Teda vlastně ne, na prvním místě byla touha po kultuře :-) Po cestě jsme navštívili několik kostelů, náměstí, kliniku Dr. Pírka a našli dvě kešky.

Na oběd jsme dorazili s malým zpožděním, takže narozdíl od snídaně jsme si vystáli delší frontu. Ani tak jsme ale dlouho nečekali, přecejen na akci bylo (bohužel) jen necelých 200 Pionýrek a Pionýrů.

Po obědě jsem se těšil na další dílnu se zajímavým názvem - Jsme na jedné lodi. Čekal jsem tipy na téma týmová spolupráce, ale bohužel byl program zaměřen opět mimo neziskový sektor. Lektorka byla mladá, leč zkušená, ale bohužel z DDM, který chystá tento program pro třídní kolektivy. My v oddíle jsme trochu jiná sociální skupina, takže ne vše je stejné. Ale pochytil jsem pár nových her na toto téma.

Fotorallye Následovala zmíněná Fotorallye - hledání míst v mapě podle fotek. I když se nejdřív zdála oblast hry malá, nakonec jsme byli rádi, že to tak je. Na některá místa jsme se vrátili vícekrát a naučili jsme se tak mapu městské části Mladá Boleslav III téměř nazpaměť. Nakonec jsme se s časem 49 minut umístili na 6. místě z celkových asi 20, což nás docela potěšilo. Čekali jsme ale na fotkách víc památek, střechy nebo ptačí budka byl trochu náročnější level.

V pozdějším odpoledni nám nezbylo nic jiného, než se jít do nejbližšího sportbaru dívat na Kometu a náležitě fandit. Pokřik „Kometááá“ nás totiž provázel celým víkendem, vzhledem k tomu, že spací třída Jihomoravského kraje byla hned vedle Pardubického a ne daleko od Plzeňského. Dokud jsme nemuseli na večeři a fandili, byl stav vyrovnaný 0:0.

Po večeři nás však čekala diskuse, na kterou jsem se osobně těšil nejvíc, a myslím že i vedoucí Tuláku. Tématem byla propagace Pionýra. Seznámili jsme se s novým dlouhodobým projektem Dobrodružství na míru (kterého se Severka také účastní), řekli, co by se mělo zlepšit a co propagaci chybí. Na závěr jsme si předali kontakty s členy České rady Pionýra, abychom se mohli i my z Brna aktivně zapojit. Po oficiálním konci diskusního bloku jsme se ještě nějakou dobu bavili na chodbě se zástupci pionýrských orgánů a domlouvali se na další spolupráci.

Diskuse nás vyčerpala tak, že jsme se přesunuli zpět před obrazovku, kde však mezitím skončil hokej. Čekala nás špatná zpráva - Kometa prohrála 1:2 na nájezdy. O chvíli později se připojila i náčelnice Tuláku Bára a ukázala nám, co vytvořila technikou enkaustika (malování horkým voskem). Obrázek vypadal moc hezky, takže to v Severce někdy určitě vyzkoušíme.

Další den jsem i přes únavu navštívili dva další bloky. První z nich měl název Umíme říci, co děláme. Když jsem byl k některým předchozím blokům kritický, tenhle je všechny předčil. Téma jsme sice na začátku nakousli tím, že každý přítomný vedoucí řekl kolegům z různých krajů republiky obsah své činnosti, ale pak se debata bez zásahu lektora stočil směrem k dotacím, dostatku/nedostatku dětí a jiným věcem. Ne, že by mě to nezajímalo, ale čekal jsem, že se s námi lektor podělí o zkušenosti související s tématem.

Sami o sobě Zklamán jsem odešel na poslední dílnu - Sami o sobě. Týkala se stejnojmenné soutěže, kterou pořádá už déle Pionýr pro jednotlivé skupiny (příp. oddíly). Soutěž však není příliš rozšířená a počet účastníků je menší než mizivý. Na začátku jsme se rozehřáli drobnou seznamovací aktivitou, kde jsme čerpali inspiraci od ostatních skupin. Následně jsme si poslechli pravidla soutěže a vznesli pár návrhů na zlepšení. A nakonec nás lektorka naučila pracovat s webovým rozhraním Novinky.cz, kde může každý publikovat lokální zprávy. Z této dílny jsem odcházel asi nejpozitivněji naladěn, takže platí, že to nejlepší patří na konec :-)

Pak už nás čekal jen oběd, sbalení věcí a cesta domů. Ani ta se neobešla bez výluky, zpoždění a jídelního vozu, tentokrát však o poznání plynulejší než v pátek. Po příjezdu jsme se rozešli domů, abychom se ještě později večer potkali s dalšími kamarády z PTO na afterparty, kde jsme se podělili o zážitky a samozřejmě čekli na Foursquare.

Víťa

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.