Ivančena 2013 

Akce

Kdy:
9. 3. - 10. 3.
Kde:
Lysá hora - Beskydy
Pro koho:
FC, rodiče, vedoucí

Popis

MOTTO:
"Již po čtrnácté zvedneme svá líná těla, zhuntovaná sezením u počítačů a televizorů a dokážeme sami sobě, že ještě nepatříme do starého železa a umíme pohnout kostrou. Zveme Tě na opravdu náročnou akci. Přijmi naši výzvu a nechej se vyhecovat, nebudeš litovat a nikdy nezapomeneš."

Další ročník tradiční oblíbené akce, někdy drsné, ale vždy veselé :-) Pro zájemce předchozí ročníky - například 2009 nebo 2010 nebo 2011 nebo 2012 :-)
Akce je určena pro 15+, mladší jen výjimečně a pouze se svými rodiči.

A JAK TO DOPADLO?

06:40 Sraz na hlavasu.
Někteří se ještě marně snaží probrat a fronta na kafe je plná našich lidí. Další si jdou koupit noviny na cestu a málem je znechuceně zahodí, když zjistí, že jsou plné Zemana na Hradě :-) Nováčci zkoumají itinerář s mapou a diví se, že stále nevíme, kudy půjdeme. Lístek máme koupený - 3321 Kč. Ze sestavy včera odpadli Víťa a Tukan, kteří bojují s nějakou záhadnou chorobou. Mělo by nás tedy být 22. Ale není, počítám, počítám... Kde sakra ten Mara vězí? Když mi ukázali spícího houmlesáka v rohu haly, myslela jsem, že je to povedený fór. Bohužel se za chvíli ukázalo, že je to realita. Mara se nemohl dočkat srazu a tak tu chrápal už cca od 4, jen nacpaný batoh pod zádama dával tušit, že to není obyčejný bezdomovec. Nakonec se nám ho povedlo vzbudit, takže OK, můžeme vyrazit :-)

8:45 Ve vlaku kdesi u Hranic na Moravě
Sedíme na třech místech vlaku a „ta v modré bundě má lístky“, to jako já. Ani moje hodněčesnekové krucánky/šneci nepřerazily ozón v našem kupé, Mara doplňuje pivem hladinu :-) Debaty o trase dostávají konkrétní výstupy, jistotou je - zdá se - Dřevjanka U Zbuja, názory se liší jen v tom, kudy tam dojdeme. Spočítala jsem a vyčíslila v itineráři, že nahoru vede 13 tras. Netuším ještě, že dnes vznikne 14. :-)

09:50 Ostrava - Stodolní
Při přestupu v Ostravě jsme přišli o jednu z jistot naší expedice - náš oblíbený bufet je rekonstruován a obsluha vypadá o třídu líp. Časy se mění :-) Sedíme ve vlaku do Frýdlantu. Eda remcá, že nechce čekat hodinu na přípoj do Ostravice, takže naše trasa pomalu mění tvar. Dřív než Pepa zazpívá z okna na jedné ze zastávek užaslému personálu „Pře-dno-sta-sta-ni-ce-... naschleanou!“, je jasno. Vítězí trasa s krycím názvem „snídaně - oběd - večeře“. Snídaně = hospoda Borová, Malenovice (houbová polívka), oběd = U Zbuja, večeře = Lysá.

10:39 Frýdlant
Rum za deset zdražil na šestnáct. Přesto jsme zamáčkli slzu, neriskovali to a rozloučili se s další jistotou, stánkem u tří rumů. Jdeme na bus.

11:05 Malenovice, Borová
Škoda, že nám těsně před vystoupením sdělila paní v busu, že hospoda v Borové nejen že je zrušená, ale přímo zbouraná. Po krátké diskusi vyrážíme tedy bez snídaně „po růžové“ na zelenou. Růžová je cyklostezka (ačkoli než jsme ji našli, šli jsme chvíli jako stádo po poli), po odbočce na zelenou se rázem trasa mění na schody, nápadně připomínající ty u Bezruče. Nejsou tak prudké, ale o to delší.

12:05 Někde v lese
Mlha jako v prádelně. Vedro, vlhko. Jdu v tričku. Zbuj v nedohlednu.
... po chvíli...
Tak Zbuja jsme přešli. Teda já se Slonem a s Marou. No co, stejně jsem chtěla vidět tu cestu, která sem vede z Ostravice, po které jsem chtěla jít původně... Vracíme se kousek, aspoň že je to dolů. U Zbuja je vedro, ale útulně. Slečna Zbujová má úžasně zapletený copy. Čočkovka je lepší jak zelňačka. Panáky musí okomentovat někdo jinej, já jsem skončila u kofoly.

13:20 Odchod od Zbuja
Nasazuju návleky a nesmeky, vyrážíme. Jde se mi s nesmekama aspoň o 30% líp. Dupeme nahoru, já velmi brzo volím oblíbený indiánský běh (*2009, 10 metrů jdu, 10 vteřin stojím). Keškaři valí hledat Ondrášovy díry. Tam je taky posléze nacházíme, mírně zabahněné, leč šťastné :-) Jdeme přes Lukšinec nahoru, letos se k mé radosti chvost výpravy rozhodl, že není kam spěchat, a tak děláme častější přestávky s občerstvením a vtipkováním. Bára nasává hadičkou z batohu „bylinkový čaj“ a je stále veselejší :-)

15:30 Ještě stále na trase
Fakt vedro letos. Sníh taje, je mokrý, vypařuje se, mlha, prádelna. Fotíme úplné moře z mlhy, přelívající se kousek pod náma. Hrnečku dost!
Není možný, že tudy jdu po tolíkátý a některý úseky jsem úplně zapomněla! Už si myslím, že budeme hore, pak se za zatáčkou vynoří další úsek a mně se rozsvítí „a jooo, ještě tohle, sakra!“ Uff.

16:15 Lysá hora.
Eda tu byl v 15, to není zlý, že mám za ním zpoždění jen hodinu a čtvrt. Prý šel pomalu :-) Banda okupuje Šantán, já jdu s klukama přebrat chalupu a zjišťuju, že ta půda nad pokojem 17 není tak zlá, jak jsme mysleli. Shazujeme bágly a při prohlížení fotek u Peroška v mobilu málem usínám. Mnozí další za chvíli doopravdy usínají na svých postýlkách, to je taková ta příjemná únava... Usnula bych taky, ale na našem pokoji se netopí :-) Nakonec se ale přece jen scházíme v hospůdce ve sklepě Kameňáku. Guláš, klobása, nudle s mákem :-) Pivo, karty, srandičky, prohlížení deníku, sušení svršků...

21:45 U Břéti, pardon dnes chata Emil Zátopek - Pětka :-)
Ve 20 hodin nás vyhodili z hospody, zavírají. Slon: "No jo, ale co bude s náma?"
Do společenské cimry v chatě jsme se vešli i s druhou místní partou a nevadíme si. Spousta dobrot, víno v kelímku i z flašky, další průhledné tekutiny v plechu i plastu :-) Opět karban, deník, debaty. Vzpomínky i plány. Pohoda. Jo a na našem pokoji se už topí, správce někde vyčaroval nový, asi o 57 let novější přímotop :-)

09:15 Lysá hora - sjezdovka
Vyrážíme po snídani na cestu dolů, většina bandy už šla. Ani dnes se výhledy nekonají. Trochu fučí, ale na Lysou nic moc. Opět vedro, prádelna. Sjezdovka mokrá, prašan by byl lepší. Keškaři jsou ve střehu a každou chvíli sráží hlavy dohromady nad souřadnicemi. S nesmekama se jde skvěle, i když není led (vzpomínáme...) Na chvíli za námi vysvítá sluníčko, ale pak si to rozmyslí a zase je mlha.

10:00 Ivančena
Pepa nemá ani šampus, ani vlaječku. Místo toho nám aspoň předvádí čivavu na lovu (viz video). Tradiční společná fotka. Luba hňácá stativ ze sněhu - dnes by se stavěli sněhuláci jedna radost. Vyrážíme dál, keškaři pro kešku. Čekáme na ně s Marou, už je nám docela kosa. Jsou tu, ale Bára se vrací pro nesmek :-) Čekáme dál.

11:20 Satina
Chvost výpravy, 3 keškaři a já s Marou. Ostatní kdesi vpředu. Slezli jsme dolů, minuli schody u Bezruča (bahno), minuli a zase našli zelenou značku a šťastně slezli na silnici u vodopádů Satina. Krátké hlasování nás jednoznačně nasměřuje hledat Rajskou boudu. Ta leží strategicky u parkoviště a autobusové zastávky, takže si troufám tvrdit, že tu nejsme naposledy.

12:50 Autobus do Frýdlantu.
Odjíždíme od Rajské boudy. Převlečení, usušení, sbalení, dobře najezení. Komentujeme zážitky z obsluhy - paní byla trošku jako robot, probíráme její jednotlivé režimy a hitem je mašinka na jejím boku, ze které vám se zabzučením vyjede účtenka. Super :-)

16:30 už dlouho skoro Brno
Jako obvykle nechápeme, jak dlouho to jede z Vyškova do Brna :-) V Ostravě jsme skoro vykoupili stánek s buchtičkama fornetti, vyzkoušeli pěknou čekárnu a usadili se v kupéčkách po malých skupinkách. V tom našem opět vede karban. Nenarušila ho ani slečna s nízkýma kalhotama, vyhrnujícím se tričkem a ukázkovýma ďolíčkama tam, kde končí záda, které z chodbičky neustále strkala Marovi přímo pod nos. Ať mi někdo vykládá, že to nedělala schválně. Ale když viděla, že naši chlapi statečně zatli zuby a dál hráli karty, radši sbalila klučinu od vedle.

Tak jak letos? Přišli jsme o tradici bufetu v Ostravě a stánku ve Frýdlantu, objevili hospůdku U Zbuja a dole Rajskou boudu, s obsluhou s vestavěnou tiskárnou na účtenky. Zažili jsme snad nejteplejší zimní Lysou. Po růžové už myslím nikdy nepůjdem, ale na Zbuja ještě někdy dojde. Opět jsme posunuli svou výzbroj a výstroj o kus dál a vzpomínali, jak jsme to chodili v kanadách a ve vaťáku. Přeříkali jsme všechny staré historky a přidali několik nových :-) A těšíme se, jak nám znova postaví hospodu v Borové a hlavně nové ubytování na Lysé...

A na co jsem zapomněla, to mi napište v komentáři :-) Díky všem za společnost a ahoj někdy příště...    Hanča

Tak jak s tou trasou?

Už se nám to blíží, a tak vykopávám základní otázku. Odkud a kudy půjdeme? (Na Lysou horu, trasa na Ivančenu se pak od toho odvíjí.) Nováčci asi moc neví a je jim to možná i jedno. Někdo má možná svou trasu, vysněnou či oblíbenou, pro kterou by chtěl hlasovat. Staří harcovníci možná už zkusili kde co a rádi by... Nevím, co byste rádi :-) Takže zkusím shrnout fakta a pak VYHLAŠUJU DISKUSI: Kdo chce, zapojte se tady do komentářů (nebo mi to napište do mailu a já to sem přepíšu). Co chcete a jak to vidíte?

Z toho všeho to pak nějak uzavřeme a napíšu všem, KDY je sraz na nádraží. V sobotu ráno, ale v kolik.

  • můžeme jít všichni zaráz a můžeme se i rozdělit, v tomto počtu (24?) je to už taky možnost
  • na Lysé je zatím (dnes) 142 cm sněhu. To není málo, ale taky jsme už zažilli mnohem víc :-) Jak víme, záleží ale na tom, jaký je to sníh, jaké bude počasí (slunko X sněhová vánice) a kterou cestou se půjde (prošláplá X neprošláplá)
  • taky záleží, co preferujeme. Někteří chtějí radši lehčí trasu a prošláplou, prostě se hezky projít a nevypustit u toho duši. Jiní chtějí, aby to bylo pořádně akční a zažili jsme si zase po pár letech něco parádního :-) Jako byla žlutá ze Šancí. Když půjdeme lehkou, budeme nahoře moc brzo a co pak? Ale zase nemusíme jet z Brna tak šíleně brzo, jako třeba vlakem v 6. Někdo chce cestou potkat hezkou hospůdku. Někdo dává přednost vysoké sportovní hodnotě akce :-) Někomu je to fuk, hlavně když to bude s fajn lidma. Jiný chce jít oblíbenou trasu a jiný zase úúúúplně novou. Někdo chce vyzkoušet sněžnice, nesmeky, hůlky, jiný ani nee. Tak jak? ? :-)
  • z Ostravice - ze Šancí žlutá - asi neprošláplá, bude to akční
  • z Ostravice - po červené nebo modré. Po červené jsme už šli, ale neva. Červená bude určitě prošláplá, je to klasická cesta. Budeme brzo hore.
  • z Ostravice je ještě jedna trasa, hned od zastávky, napřed modrá a pak zelená?
  • z Frýdlantu nebo po popojetí do Malenovic se nabízí dvě klasiky, už jsme šli. Zaprvé hospoda u Veličků a pak žlutá/červená. Budeme nahoře moc brzo, ale je to pěkná trasa. Nebo hospoda Malenovice či Bezruč a pak kolem Ivančeny po modré, s možnými odbočkami jako loni. Obě trasy budou prošlápnuté.
  • z Visalají po červené - široká kočárková důchodcovská, leč hezká trasa. Šla jsem s ortézou na koleni.
  • a ještě jsme nešli od severu. Směr od: Pržno, Pražmo nebo Krásná. O kvalitě cest z Pržna a Pražma nic netuším. Do Krásné jsme chodívali opačný směr, dolů, bývala to klasika neprošláplá žlutá jako ze Šancí.
  • ještě si můžeme půjčit skůtry a udělat si trochu adrenalin, ale to si necháme na doby, až budeme ještě víc nemohoucí, ne? :-)
  • a vlaky: 6, 7, 8, 9. Do Ostravice stačí i v 8 nebo v 9. Do Frýdlantu bych jela max. 8. Na Krásnou nebo Visalaje, ale i na Malenovice by to chtělo v 7. Takže možná tím v 6 bysme ani nemuseli :-)
  • tak PIŠTE :-)
  • Čtěte komentáře a Víťa vám sem napíše i nabídku nákupu NESMEKŮ se slevou :-)

 

 

TAKŽE TAKTO:

Díky všem, co přispěli do debaty :-) Finální rozhodnutí provádím osobně za podpory svého týmu poradců:

  • jede se v 7.02
  • sraz na hlavním nádraží v hale cca 6.40 - kdo má nějak blbě přípoj MHD a zdrží se, varujte předem :-)
  • Řečkovická sekce - pozor, jede ještě noční bus - navrhuji N91, z konečné v 6.18
  • trasa bude volena principem "Jdi si kudy chceš", možná až "Týmově-hvězdicově". Tento vlak totiž připouští všechny varianty trasy, včetně Visalají a Malenovic a jiných...
  • mírně favorizována je OSTRAVICE, páč je morálně na řadě, šla se naposledy v roce 2009
  • z Ostravice lze jít tzv. "Edovu trasu" (modrá a pak červená), nebo "Bezručův výplaz" (jen červená), "Žlutou ze Šancí" (legenda pro odvážné z roku 2009) nebo novinku "Kolem Zbuja" (modrá, zelená, žlutá, červená). Na posledně jmenované trase se nabízí muzeum Bezručův srub (ale asi jen zvenku nebo se musíme nahlásit) nebo hospůdka Dřevjanka U Zbuja, kde mají otevřeno a už se na nás prý těší :-)
  • v případě těchto cest je Ivančena na programu až v neděli a zřejmě končíme v Malenovicích. Ale ani Velíčci nejsou vyloučeni.
  • další diskuse si nechte do vlaku, máme na to dost času
  • kdo by chtěl jet už v 6 nebo až v 8, může taky, dejte mi vědět
  • kdo nereagoval dole v debatě o trase - prosím potvrďte mi jen účast, díky :-)
  • mírná bojovka nás čeká v plánu uspořádání pokojů. Cca 3 lidi budou totiž muset spát na takové té půdě, podkrovní místnůstce bez oken nad pokojem, přístup po žebříku (znalci chaty vědí). Buď se někdo nahlásí, nebo to vylosujeme :-)
  • jo, a cena - krom 250 zaslaných Víťovi na ubytování si s sebou vemte 300-350 na dopravu, to by se slevou pro skupiny mělo stačit. Další náklady (jídlo, pití) ve vlastní režii.
  • vše ostatní ve zvadle. Pán od Zbuja mi dnes řekl, že sníh je a až od Ostravice, tedy už dole.

 

Seznam přihlášených, zaplacených a rezervovaných:

Hanča, Mara, Pero
Víťa, Tukan, Majka
Šárka, Pet, Ifča
Bulík, Slon, Karel F.
Eda a Martina
Iva a Roman Čermákovi
Ivča a Jiřa Buchtovi
Terka a Pepa Glosovi
Bára a Petr
Gába a Luba

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Hanča (18. 3. 2013 0:05)
Článek zde, fotky zejtra, jsem mrtvá, jdu spát :-)
Hanča (12. 3. 2013 10:55)
Už mám fotky od Edingerů a od Bulíka, díky! A co ostatní? :-)
Ifča (11. 3. 2013 9:05)
Připojuji se k Pepovi-díky za skvělý víkend-fyzicky náročný, ale psychicky dobíjecí :)
Pepa (11. 3. 2013 7:00)
Všem díky moc za pěkný sportovní, kulturní, gastronomický, sociologický a zeměpisný zážitek, kde není nouze se vždy něco přiučit z oblasti filozofie, psychologie, historie, teologie, ochrany zdraví při práci, pediatrie, mykologie, numerologie, astronomie, politiky, matematiky a v řadě dalších oblastí. Ale hlavně je to bezva akce.
Díky Hanče naší dobré duši, jsme nezabloudili, dobře spali a hlavně si v klidu hráli. Díky.

Ivančena, Lysá hora,
dobrá parta a všude smích.
Vlak, zelňačka, nesmeky,
Zpocená záda, mlha, sníh.

Ivančena , Lysá hora,
pohled zdola, výhled shora,
jen ten, kdo zažil pochopí,
když tuto horu s námi zdolá.
Slon (6. 3. 2013 22:43)
No jistě,je to jedno domluvíme se ve vlaku nakonec to cuknem od Bezruča a bude ne? Tam je taky hospoda.
Hanča (6. 3. 2013 10:24)
Nevím, jestli dobře rozumím, na co se Barčo ptáš, asi ti to vysvětlím radši osobně. Ale krátce:
- Slon chce jít nejlehčí, což jsou Visalaje
- řada lidí chtěla lehčí s hospůdkou, což mluví pro Velíčky, popř. Malenovice
- Eda chce z Ostravice
a tak bych mohla pokračovat... Prostě z debaty nevyplynula jedna jasná trasa.
Rozdíl mezi lehkou a těžkou trasou není ani tak v délce, ani v převýšení - Lysá je ze všech stran furt stejně nahoře - ale v PROŠLÁPNUTOSTI trasy. Boříš se - neboříš se.
Barča H. (6. 3. 2013 10:15)
Z toho co čtu, mám pocit, že pro těžší variantu tu hlasoval 1-2 lidi, takže nechápu, kde je tolik rozdílných názorů?! Každopádně budeme v 6.40 na nádraží!!! B.
Slon (6. 3. 2013 6:29)
jedu a na nádraží budu včas.
Lužovi (5. 3. 2013 21:50)
Zdravim, do debaty o trase jsem se nezapojoval, neb mne je asi fuk. Pridam se k nejake dobrodruznejsi skupince:) Hospode se take vyhybat nebudu, pokud bude po ceste. Potkame se asi na nadrazi. K
Hanča (5. 3. 2013 21:37)
Takže takto... čtěte v textu pod mapkou.
Iva Č. (5. 3. 2013 16:07)
Prodám se slevou kvalitní nesmeky Duenorth http://www.behshop.cz/bezecke-doplnky/nesmeky-duenorth-all-purpose/ velikosti 44+. Původní cena 660Kč, moje 500 Kč. Koukám, že Víťova konkurence je kapku levnější, ale zkouším to. Jsou nepoužité, leží mi doma už 2 roky. Ježíšek se tenkrát nějak spletl, já mám velikost 37. Možná bych si je mohla navlíct na lyžáky, pokud je neprodám.
Marek Kepák (5. 3. 2013 10:52)
No tak abych přidal taky nějaký komentář. Je mi to jedno :-) Klidně bych volil náročnější trasu aby jsme ty naše líná kancelářská těla trošku zhuntovali. I tak se rád stavím po cestě do hospůdky, však víte že jsem pro každou špatnost. No jde mi samozřejmě hlavně o bandu která jede.
Iva Č. (5. 3. 2013 9:57)
Ta týmově hvězdicovitá steč je zajímavý nápad :-) Nám je to celkem jedno, hospůdkou nepohrdnu, ale souhlasím i s náročnou trasou, protože na ty se potom vzpomíná víc. Pokud bych měla některou variantu podpořit, přidávám se k Edovi, ikdyž asi vyplivnu plíce. Až na ten odjezd v 6, ten teda zrovna nepodporuju.
Víťa (5. 3. 2013 9:04)
No mně stačí, že je to do kopce :-) A o hospodu nejde, ale o příjemnou procházku na čerstvým vzduchu, já už mám honbu za výkony za sebou :-)
Hanča (4. 3. 2013 23:37)
A co jsem si jako myslela? Že se snad 24 lidí dohodne na jedné trase? :-)
Skoro se začínám přiklánět k variantě, že se pokusíme o týmově-hvězdicovou trasu, neboli zdoláme Lysou všemi (nebo spíš co nejvíce) trasami zároveň :-)
V tom případě bychom museli jet v 7, odtud se dají obsáhnout všechny trasy. Vlakem v 8 už nee (nejedou busy na Malenovice a Visalaje).
Stejně jste ale (většinou) hrozný béčka... To jako že jedeme do Beskyd a zpátky proto, abysme šli trasu "hospoda - hospoda - mohyla - hospoda", to celé v délce několika malinko kilometrů? Ach jo.
Ještě si dám den na rozmyšlenou, zítra to rozseknu - teda aspoň ten odjezd vlaku. I když ani ten není nutně povinně společný.