Představěčka 

Akce

Kdy:
7. 6. - 9. 6.
Kde:
U Kalicha - Senotín
Pro koho:
FC, rodiče, vedoucí

Popis

První ze série tří akcí (na ty druhé dvě vedou tyto odkazy: Stavěčka a Bouračka), navazující na akce Megastavěčka I. (jídelna) a Megastavěčka II. (buňky).

BLIŽŠÍ INFO:
Základna u Kalicha, spaní ve stanu, v autě, v jídelně, dle situace v buňkách. Strava zdarma, práce zdarma, příspěvek na dopravu podle počtu lidí, aut atd.
Práce - převážně tunění staveb:
- buňky - střecha, protiplísňová opatření, elektro, dveře, vymalování, ...
- sklep - pod vedením Radečka dokončit stavbu, aby na táboře už mohla sloužit
- jiný tuning, např. nové poličky do stanů ze dřeva od Sádi, případné opravy kuchyně či jídelny, nátěry, vymyšlení úprav uchycení postelí do stanů, aby konečně nepadaly, atd...

Seznam účastníků:
Hanča, Ďoubalík, Bizon, Radeček, Saďour, Slon, Pepa, Bulík, Jiřa, Ivča, Víťa, Michal Neuschl, Karel Fišer, Merlin, Mirek Pražák, po uzávěrce přijeli jako bonus Pavel, Michal a Tomáš (3 kamarádi skauti)

Reportáž z akce / fotky až dole pod článkem :-)

(Pozn. pro nezasvěcené: tato dnes již kultovní akce je populární mimo jiné věčným bojem Kapitalisty a Odboráře. Pro dokreslení celé situace jsme tedy požádali zástupce Tripartity, aby vám podali svůj pohled na věc. / Hanča)

Vláda... (Víťa)

  • Na jaře jsme pokračovali v realizaci dotačního programu, vyhlášeného vedením Severky, "Tuning táborových základen”. Již opakovaně si největší balík dotací odnesla skupina vedená stavbyvedoucím Ďoubalíkem. Jarní úpravy se týkaly zejména zázemí personálu tábora (od jehož spokojenosti se odvíjí i spokojenost účastníků) a v rámci dodržení hygienických a bezpečnostních předpisů i skladů potravin a materiálu.
  • V projektu stavby byl jednou z nejvyšších položek catering odborových svazů, zejména pivo (1.355 Kč) a strava (3.915 Kč). Převýšily ji jen náklady na materiál a dopravu (15.152 Kč). Naopak tradiční nulovou položkou byly mzdy zaměstnanců, kteří tak pro dobro Severky nasadili vlastní ruce, nohy a hlavu.
  • Co se týče socioekonomických ukazatelů, vyzdvihl bych 18 pracujících, 2,33 poličky ve skladech na jednoho pracujícího a žádné úmrtí. Nezaměstnanost během akce byla naprosto mizivá, nasazení pracovníků je opravdu příkladné. Velký vliv na toto má OSPPS a jeho předseda Pepa, který dohlížel nejen na motivaci k práci, ale i bezpečnost. Ani díra v zánovní rukavici Jiři nemohla ohrozit jeho zdraví.
  • Do budoucna se, věřím, můžeme spoléhat na další podporu ze strany kapitalisty i pracovníků. Nejbližší příležitostí může být Stavěčka již příští víkend. Ale určitě se naskytne ještě spousta dalších přiležitostí, jak přiložit ruku k dílu.

Kapitalista... (Ďoubalík)

  • V rámci naší celofiremní vize jsme se rozhodli pokračovat ve zkvalitnění našeho pracovního prostředí tábora, v zájmu vyšší efektivity práce našich zaměstnanců, s cílem maximalizovat zisk v podobě úsměvů a zážitků dětí, o které se staráme. Vydali jsme se v hojném počtu 18 pracovníků na tábořiště a v rámci plánu jsme měli spoustu správně SMARTovaných cílů – tedy specifických, měřitelných, ambiciózních, reálných a termínovaných. Vymalovat buňky zvenku i zevnitř, opravit nátěry na dřevěných částech, osadit nové dveře, dodělat regály, opravit střechu, osadit kamna, rozvést elektřinu, natřít jídelnu a dobudovat sklep, který byl z důvodu ekonomické krize na českém stavebním trhu na několik let odložen a zakonzervován.
  • Pro dobudování sklepa se účastnili subdodavatelsky kolegové ze spřátelené dětské organizace pod vedením zkušených stavbyvedoucích Radka a Saďoura. Celou dobu fungovali jako samostatná divize a výsledky jejich práce jsou velmi kvalitní a dosahují na vysoký firemní nadstandard. Zatím zůstává otázkou, zda bude lepší sklep využívat jako sklep, nebo jako benefit pro zaměstnance v podobě sauny :-)
  • Veškeré práce se stihly v termínu a vysoké kvalitě, tak jak jsme od našich zaměstnanců zvyklí, vysokou míru motivovanosti podpořilo pivo za dotované ceny a kvalitní strava z naší závodní jídelny. Bohužel ekonomická situace podniku zůstává stále nejistá a tak i přes důrazné vyjednávání s odbory nebyla zvýšena průměrná mzda a zůstává na stabilní hladině 0,-Kč/hod. Pevně věřím, že jako firma máme kvalitní základy, vysoce motivovaný tým, a hlavně vizi budoucího rozvoje, na kterých můžeme stavět další fungování podniku a vážíme si všech našich pracovníků, kteří nás na této cestě podpoří.

OSPPS - Odborový svaz pracovníků a přátel Severky... (předseda Pepa)

Kolegyně, kolegové, vážení přátelé, kamarádi.
Letos se na Vás obracím s úvodním slovem k problematice rozvoje lidských zdrojů OSPPS a k problematice činnosti OSPPS při zkvalitněním pracovního prostředí tábora „U Kalicha“. Na tomto nám již známém a tolik oblíbeném pracovišti naše činnost zatím vyvrcholila stěžejní akcí a to „Představěčkou“. Z pohledu předsedy OSPPS tuto akci hodnotím v následujících bodech, jenž lze brát i jako „Desatero pro mladého pracovníka (odboráře OSPPS)".

  1. Vykonávej jen práci sjednanou v pracovní smlouvě a na místě výkonu práce (louka a přilehlý les „U Kalicha“), které určí a v pracovní smlouvě uvede kapitalista. To se nám dařilo a některé úkoly jsme splnili na 137%. Před podpisem pracovní smlouvy se s jejím zněním podrobně seznam, popřípadě si od kapitalisty nech vysvětlit jednotlivá ustanovení, která jsou v pracovní smlouvě uvedena. Tak to se nám moc nevedlo, kapitalista stále něco přihazoval a seznam prací nebral konce. Před uzavřením pracovní smlouvy je kapitalista povinen Tě seznámit s právy a povinnostmi, které z pracovní smlouvy vyplývají, a s pracovními podmínkami, za nichž budeš práci vykonávat. Toto seznámení proběhlo jen rámcově např. vystříkej to pěnou, vytunit skříňky, nějak došolíchat obložení, dodělat sklep, nějak to dřevo natři, šoupni tam ty dveře, dodělat regály nějak, oprav nahoře střechu, dej tam kamna, ať to svítí, natři jídelnu, přístřešek se nějak hýbe, přiřízni to, odnes to někam atd…
  2. Při práci dodržuj právní a ostatní předpisy a pokyny kapitalisty k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tady se projevila příkladná činnost odborů, Jiřa např. neodložil pracovní rukavice ani ve spánku a pracovní úraz nebyl žádný, za což byla udělena odměna (poukaz na Malorku) pro předsedu :-).
  3. Pří práci dodržuj pracovní kázeň a dobře se soustřeď. To je stále trochu slabší stránka naší práce, např. pozdní příchody na stravu a Slon se tak soustředil na malování, že barva byla i tam, kde vůbec nemusela být a Renča ho bude ještě týden drhnout od bílé barvy.
  4. Při práci dodržuj stanovené technologické a pracovní postupy. Přitom dodržuj zásady bezpečného chování a dbej pokynů kapitalisty. Akce byla plná improvizací a technologické postupy Mirek, Karel, Saďour, Radeček a ostatní vymýšleli za pochodu. Vše bylo ale v zájmu bezpečného chování, tak aby kapitalista byl spokojen a předseda dostal ten poukaz.
  5. Při práci používej stanovené pracovní prostředky, stroje, nástroje a nářadí a dopravní prostředky. V zájmu bezpečné obsluhy strojů a zařízení se seznam s návody pro jejich použití. Zaškolení neproběhlo, pouze pro ochranu zdraví byli pracovníci rozděleni na tři skupiny 1. kladivo, štětka, smeták, hrábě, lopata, krumpáč, 2. vrtačka, el. pila, bruska a motorová pila a 3. skupina speciálních operací byla motorová sekačka. Pro výkon těchto činností jsme byli zdravotně a odborně způsobilí a vše dopadlo, jak mělo, tj. dobře.
  6. Práci, pro kterou nemáš odbornou způsobilost, oprávnění nebo jinou požadovanou kvalifikaci, nejsi pro ni zaškolen, nebo pro ni nejsi zdravotně způsobilý, máš právo odmítnout. Máš rovněž právo odmítnout výkon práce, o níž se důvodně domníváš, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje Tvůj život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných osob. Tady vidím velké rezervy, kapitalista nevhodně rozdělil pracovní skupiny a minimálně 50% pracovníkům šlo permanentně o život. Dále v rámci večerního kulturního programu vystoupila hudební skupina Threeboys. Pokus o náhradu jejich slíbené zpěvačky dopadl nevalně a byl všemi odboráři zamítnut, naštěstí hoši protáhli vystoupení do pozdních hodin a vše bylo odpuštěno.
  7. K ochraně před riziky a následnými úrazy a poškozením zdraví používej ochranné prostředky, které v zájmu prevence rizik zaměstnavatel stanovil v podobě technických, technologických, organizačních a jiných opatření, a přidělené osobní ochranné pracovní prostředky. Poučení „dávejte si pozor“ nemůže, zvláště v lese plném komárů a jiné havěti, stačit. Obuv ani montérky nám i přes urgence OSPPS kapitalista nedodal, nutil nás pracovat ve svém a předepsanou ochranu měli jen 4 pracovníci (jejich jména se tají).
  8. Dodržuj zaměstnavatelem stanovené přestávky na oddech a jídlo a bezpečnostní přestávky, které jsou nařízeny pro činnosti, při nichž je člověk vystaven rizikovým faktorům jako jsou například vibrace, hluk, zraková zátěž, činnosti jednotvárné a jednostranně zatěžující organismus, ruční přenášení břemen, řízení motorových vozidel apod. Zde bylo vidět velký díl náročné práce a vyjednávání předsedy OSPPS. Přestávky byly krátké, ale proloženy kulturním programem, jídla a pití bylo dost a bylo chutné, kuchařka usměvavá a jídelna plná zeleně.
  9. Plň své povinnosti. Z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci máš, kromě povinností, které vyplývají z pracovního poměru, dbát podle svých možností nejen o svou vlastní bezpečnost a zdraví, ale také o bezpečnost a zdraví osob, kterých se Tvé jednání bezprostředně dotýká. Konkrétně bych jmenoval problém s nedodržením pořadníku a stanoveného času na sr.. židli. Zvláště někteří pracovníci a kapitalistu nevyjímaje svým častým vysedáváním v lese způsobili, že předseda se mohl po…t. a nebyl sám.
  10. Trvej na svých právech. Svoje práva můžeš uplatňovat prostřednictvím příslušných odborových orgánů nebo zástupců pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tato možnost byla hojně využita a sešlo se předsedovi OSPPS asi 72 písemných podmětů, bohužel kapitalistou byl přijat pouze jediný a to abychom i příště pracovali bez nároku na peněžitou odměnu (jméno autora se zjišťuje).

Na závěr co nás ještě v tomto roce čeká.
Rok 2013 je významným rokem pro činnost našeho odborového svazu. Tento rok znamená hledání dalších cest pro rozšiřování a zkvalitňování aktivit, které se nám společně podařilo za posledních několik let vybudovat. Rok 2013 je také rokem příprav na I. Sjezd OSPPS. Již letos budeme hodnotit a zejména pak připravovat podklady na situaci, kterou můžeme nazvat „jak dál“. Rok 2013 je rokem, kdy většinu našeho úsilí zaměříme na realizaci projektů OSPPS ať v roli příjemců, tak i partnerů. Rok 2013 se tedy již dnes jeví jako rok nesmírně náročný, plný povinností a odpovědnosti, ale také jako rok, který potvrdí zvolenou cestu přínosů nejen pro naše členy, ale také pro řadové členy Severky.

Za Odborový svaz pracovníků a přátel Severky
Předseda

 

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Slon (14. 6. 2013 14:12)
Já jsem se dneska potkal z Ďoubem a mám do našeho týmu ještě jednoho platného a šikovného člena,spolupracovníka Václava.Pokud nebude muset jet do práce tak nám rád pomůže jen za stravu bez nároku na honorář.Potvrdím příští týden do středy.
Hanča (29. 5. 2013 6:38)
Sestava se pomalu uzavírá a vypadá skvěle :-) Prosím, pokud ještě někdo váhá, napište, abychom mohli začít řešit detaily - rozvržení do aut, kdo co vezme, pracovní týmy, atd.
Díky!
Hanča (17. 5. 2013 8:33)
Právě potvrdil účast šéf odborářů Pepa Glos, vytrvalý bojovník za práva všech tvrdě pracujících :-) Vyjednávání mezi odbory a kapitalistou o délce pracovní doby, proplácení benefitů a možnosti sobotního večerního plesu bude zahájeno příští týden :-)