Ivančena 

Akce

Kdy:
1. 3. - 2. 3.
Kde:
Lysá hora - Beskydy
Pro koho:
FC, rodiče, vedoucí

Popis

Patnáctý ročník pochodu

Po vánočních svátcích a zimních večerech u televize nebo počítačů Tě opět zveme na náročný tradiční pochod na Lysou horu.

Letošní Ivančena bude oproti předchozím opravdu netradiční. Letos nebudeme spát přímo na vrcholu Lysé hory, ale na ubytovně v Ostravici.

Jak to všechno dopadlo?

V sobotu časně ráno (5:40) se jedenáct statečných a odhodlaných dobrovolníků překonalo a vydali se opět po roce zdolat Lysou horu. Letošní Ivančena měla oproti loňským rokům slabší účast, ale to nám vůbec nevadilo. Naopak, zůstali jen silní jedinci, kteří se nebáli v jeden den vystoupat na vrchol i seběhnout zpět do údolí.

Už cestou do Ostravy se na nás usmálo štěstí a zabrali jsme si jedno velké společné kupé a mohli jsme v klidu… ehm… a taky řešit trasu. Padaly návrhy jít po žluté ze Šancí nebo po žluté či modré z Malenovic. Nakonec vyhrála varianta od Bezruče po schodech na Ivančenu, pokračovat na Lysou a potom dolů přes Lukšinec a Zbuje až do Ostravice.

Letos jsme nepřestupovali v Ostravě na hlavním nádraží, ale ve Svinově. Tam nás čekalo, pro některé již tradiční, vybíhání a sbíhání pojízdných schodů v protisměru. Krátká přestávka na kávu a pak hurá do Frýdlantu. 

Ve Frýdlantu nás čekalo rozhodování, zda půjdeme pět kilometrů k Bezručovi pěšky po nezáživné silnici nebo budeme čekat hodinu a půl na autobus. Po krátkém rozhodování vyhrála třetí varianta – pojedeme taxíkem :). Ceny jsou na severu země příznivé, tak nás to vyšlo podobně jak autobus a byli jsme u Bezruče hned. Druhý úsměv od štěstí…

Hned u Bezruče nás čekalo příkré stoupání po schodech. Zase sem letos musela přemýšlet, jestli si příští rok nedám po zimě pauzičku. Letos se mi moc líbilo, že na sebe všichni funící výletníci čekali. Další výhoda slabší účasti. Nad schody jsme chytli všichni tempo a už v 10:30 jsme stáli u mohyly Ivančena. Letos beze sněhu. Velkým překvapením pro všechny bylo, když nám Pepa oznámil, že si tam před rokem něco schoval a začal pochodovat. Všichni jsme s napětím čekali, co si to Pepa před rokem schoval. Pět kroků vpravo, 3 dolů, 15 do leva až ke značce a potom dalších pár kroků… a? Bylo to tam, Pepa vytáhl z posledního kousku sněhu šampáňo. Dostal za odměnu hobla, když na něho kdosi z davu prásknul, že je zase o rok starší.

Cesta od Ivančeny na vrcholek Lysé byla zledovatělá a ti z nás, kdo si nevzali nesmeky, litovali. Po jedné hodině jsme vyskotačili na vrcholek. Na vrcholku se nám otevřel krásný výhled, trochu vítr a Pepovo druhé překvapení. Opět si loni na vrcholku něco schoval. Celá naše skupina i s publikem jsme s napětím sledovali Pepu, který hledal. Našel!!! Druhé šampíčko.

Nevěřili jsme vlastním hodinkám, ale je to tam – je poledne. I pamětníci kroutí hlavami, že prý tak brzy na vrcholku ještě snad nebyli. Holt tvrdé jádro se s ničím nepáře…

Bohužel v poledne Kameňák i Šantán praskaly ve švech a tak jsme se rozhodli pro rychlé občerstvení z vlastních zásob a pokračovat na jídlo ke Zbujovi. 

Po občerstvení u Zbuja, kde si každý dal něco k jídlu, pivečko a medovinku, jsme se vydali nejkratší cestou na ubytovnu do Ostravice. Kolem 17 hodiny jsme už shazovali batohy na ubytovně. A co čert (a organizátoři) nechtěli, hned vedle ubytovny byl místní Beskydský pivovárek! Pět různých piveček na čepu, byl by hřích je nevyzkoušet. Výlet jsme zakončili moc příjemným večerem.

V neděli jsme už v 9 hodin seděli ve vlaku a jeli směr Brno.

Díky všem účastníkům za skvělou akci a za nové zážitky. 

Majka

 

Účastníci

Víťa, Pepa G., Slon
Majka + Pero
Barča + Petr 
Lukin + Verča
Boris + Martina

Kdy 1. - 2. 3. 2014
Kde Beskydy - Lysá hora - Ivančena - Ostravice
Sraz V sobotu brzo ráno na hlavním nádraží, přesný čas bude upřesněn podle vybrané trasy
Návrat V neděli mezi 15-17 hodinou na hl. nádraží
Ubytování    Ubytovna Ostravice (bez občerstvení), letos není na Lysé hoře v provozu žádné ubytování
Jídlo Zajistí si kadý sám, na Lysé hoře jsou dvě hospody, v Ostravici by mělo být 5 hospod. 
Peníze 500 až 600 Kč (pouze ubytování, vlak + bus, bez stravy)
Přihlášky do komentáře nebo na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Záloha do 20. 2. 2014 - 250 Kč donést na schůzku nebo zaplatit na účet 1466383001/5500 VS: 1405.. + vaše dvojčíslí.
S sebou Vhodné a teplé oblečení „sněhu, větru a potu vzdorné“. Čepice, rukavice, šály, kapuce, pláštěnka. Hlavně dobré a nepromokavé boty, peníze, jídlo a pití, baterka, karty, jízdenka MHD, GPS, foťák. Hygiena, přezuvky, převlečení. 
Hodí se Návleky, nesmeky, hůlky, sněžnice, rum, placatky ;)
Trasa Tras se nabízí spousta, jelikož letos budeme spát v Ostravici, navrhovala bych trasu nahoru jít z Malenovic a kratší trasou dolů přímo do Ostravice. Kdo bude mít nápady k trase, pište do komentářů. Podle vybrané trasy bude upřesněn sobotní sraz.

 

Doplňující informace

  • sraz bude v 5:40 ve vestibulu/vlak nám jede v 6:02
  • komu nejede spoj na čas - dejte prosím vědět, ať s váma počítáme ;)
  • někteří měli návrhy na trasu, ale úplně nejsme rozhodnuti. Ještě dořešíme ve vlaku. 
  • s sebou doplatek 350,- Kč, dobrou baterku, přezuvky

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Víťa (12. 3. 2014 10:09)
První řádek je poskládán podle pořadí účastníků zleva na společné fotce u Ivančeny :-)
Slon (11. 3. 2014 20:24)
Jsem rád že jsem na seznamu na prvním řádku(poprvé).
Ale proč až třetí?
Slon (2. 3. 2014 21:44)
To se nám to zase vyvedlo co?
Iva Č. (28. 2. 2014 19:38)
Přátelé, kamarádi, mějte se tam hezky, ať vám vyjde počasí. Budu na vás myslet a závidět.
Tak zase za rok na Ydykseb!
Slon (22. 2. 2014 20:56)
Já jsem se zapoměl přihlásit. Jediněj komu jsem to řekl na plese byl Pepa. Nemůžu ho v tom nechat.
Bulik (16. 2. 2014 23:04)
Ahoj,
já tentokrát nejedu.

Kolize termínu s šifrovačkou v kombinaci s tím, že na (čím dál méně zajímavý) vrchol Lysé chodím v poslední době nějak často.
Edingerovi (10. 2. 2014 19:12)
ahoj
ještě s sebou bereme 2 účastníky - John, Bára Cvejnovi
Majka (7. 2. 2014 12:12)
V neděli není nic na plánu. Počítám, že se všichni budou chtít prospat. Než se nasnídáme, sbalíme, tak bych odjezd viděla mezi 11-12 hod z Ostravice.
Pepa (6. 2. 2014 17:42)
Hlásím se a těším se.
Žlutá je dobrá, kdo jednou zkusil nechce jinak. Jenom není po cestě nahoru ani jedna hospoda a trasa Ostravice -Šance- Lysá h. - Ivančena -Ostravice je asi 22 km a minule nám jen těch prvních 10 km na Lysou trvalo 7 hodin bez hospody. No tak radím čelovky sebou.
Iva Č. (3. 2. 2014 19:50)
A co se bude dělat v neděli? Je nějaký plán?
Edingerovi (3. 2. 2014 19:36)
jedeme Boris + Martina
Víťa (3. 2. 2014 12:55)
letos tam není v provozu žádný ubytování, staví se nová chata
Barča H. (3. 2. 2014 12:07)
Proč se nespí nahoře? :-( jinak hlásím se ja s Petrem a asi i bratr s přítelkyní...
Hanča (2. 2. 2014 12:45)
Já letos nejdu, dám si pauzu.
Víťa (31. 1. 2014 21:37)
Mohli bysme jít po žluté od Šance, třeba nebude tolik sněhu jako když jsme tam šli naposled :-)