Zimní výlet Nejmladší - Brno 

Akce

Kdy:
9. 2.
Kde:
Brno
Pro koho:
Exoti

Popis

Na výlet nás nešlo moc, několik dětí bylo nemocných a několik na horách. Takže 3 holky, 3 kluci a 3 vedoucí :-) Výlet nebyl, pravda, vůbec zimní, spíš jarní. Bylo - na únor - docela teplo, dopoledne celkem slušně, po poledni vytrvalý vlezlý déšť.

Od nádraží jsme po ulici Bašty (ten název měl velký úspěch...) došli pod Petrov a prošli si kompletně Denisovy sady. Cestou jsme koukali na Brno (velký výhled, ale přece jen mlhavý), povídali si i o Brně, o parku, o Petrově a že ten kostel se správně jmenuje Katedrála sv. Petra a Pavla. Pověděli jsme si i o několika Brněnských pověstech. Poslouchali jsme, jestli opravdu na Petrově budou zvonit poledne už v 11 - a dočkali jsme se :-) (taky podle jedné pověsti). Našli jsme několik hezkých a zajímavých míst, rozhlíželi jsme se do dálky, ale taky jsme se dostatečně vylítali a zahrálli si nahoře u obelisku pár her. Jsem sama zvědavá, co všechno z informací si děti budou pamatovat (já si třeba budu pamatovat, že ti Švédové odtáhli díky zvonění na Petrově 15. srpna, jelikož to mám zrovna svátek :-) )

Až jsme se vyblbnuli v parku, zašli jsme se podívat i přímo k Petrovu a prohlédli jsme si katedrálu i zevnitř. Byly tam moc zajímavé modely toho, jak kostel vypadal v minulosti a jak je mnohem větší dnes. Hodně nás taky zaujala další pověst o projezené věži, kterak polská královna Eleonora na své návštěvě Brna, co se protáhla na tři měsíce (1675), projedla a propila na svých večírcích peníze, vybrané od měšťanů na opravu malé věže na Petrově :-)

Potom jsme se rozhodli, že je ten pravý čas na teplý čaj a cukrárnu. Než jsme tam došli, začalo už pršet a tak nám to akorát vyšlo. Odpoledne jsme tedy změnili náš plán pokračovat v procházce po Brně a zavítali po dvou letech opět na vláčky do Modelového světa. Tady jsme vydrželi u kolejiště a autodráhy celé dvě hodiny :-) Pak jsme si už jen prošmejdili nový dům u nádraží Letmo, kde nás zaujalo hlavně 5D kino a zrcadlové bludiště. Ale to si už necháme na příště...

Hanča

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Zdeněk Winkler (1. 7. 2014 13:16)
S tím zvoněním poledne na Petrově to bylo jinak. Švédové ten den bojovali naopak až do večera. Již v průběhu delší doby je začaly opouštět spojenecké jednotky, tak to nakonec vzdali. To zvonění poledne v 11 hodin má jiný původ, který je spojen s pravidelnou společnou modlitbou kanovníků Královské stoliční kapituly. Podobná pověst se vypravuje i o zvonění poledne v kostele Sv. Václava v Olomouci, tam se zase nepravdivě spojuje s husitskými boji v roce 1423. I zde se poledne zvoní ze stejných důvodů.