Velikonočka 

Akce

Kdy:
18. 4. - 22. 4.
Pro koho:
celý oddíl

Popis

Letos se Velikonoční výprava odehrála na netradičním místě - na junácké základně v centru města Havlíčkův Brod.
Víte, kdo na havlíčkobrodské radnici odbíjí čas? Víte co je to paškál nebo kolik dětí má Kim Kardashian? Pokud ano, jistě byste si věděli rady i s naším Havlíčkobrodským kvízem, který jsme hráli ve čtvrtek hned po příjezdu. Hra spočívala v tom, že jsme běhali po městě a různě zjišťovali odpovědi na otázky, týkající se právě Havlíčkova Brodu, Velikonoc a světové kultury. Všechny týmy si vedly velmi dobře, ale žádnému týmu se nepodařilo zjistit všech sto otázek. Po kvízu následovala večeře a po ní už jenom hraní na kytary a zpívání.

Na Velký pátek jsme se vydali na výlet po havlíčkobrodském okolí. Náš cíl byla zřícenina gotického hradu Ronovec, zde jsme si odpočinuli, dali si vynikající sýro-salámovou pomazánku a řekli jsme si něco o minulosti hradu a také pár pověstí, které se k místu vážou.

Večer jsme si mohli poměřit své dovednosti v tradiční severácké soutěži Mistr uzlař. Každý se snažil zavázat na stanovišti daný uzel v co nejrychlejším čase. Výherci v každé kategorii dostanou speciální nášivku na košili. Den jsme zakončili promítáním dobrodružného filmu.

Na Bílou sobotu jsme opět vyrazili na výlet, tentokrát to byl Hrad Polná, kde jsme měli možnost podívat se do hradního sklepení, vidět středověkou lékárnu, hladomornu a nakonec i hradní voliéru s dravými ptáky. Po prohlídce jsme měli dostatek času, a tak jsme se šli projít po okolí, do místních lesů a potom zpátky autobusem do Havlíčkova Brodu
Večer jsme hráli napínavou hru Riskuj, zábavnou vědomostní soutěž zaměřenou na pionýrské znalosti a dovednosti.

Na Boží Hod Velikonoční jsme se museli připravit na mrskání. Kluci šli s Jiříčkem nařezat vrbové proutí do Parku Budoucnost, aby si mohli vyrobit pěkné mrskačky. Holky si mezitím mohly ozdobit různým způsobem vajíčka. Na výběr bylo tradiční zdobení voskem, ubrousková nebo bavlnková technika. Děti si mohly si také vyrobit zajíčka z ruličky, stojánek na vajíčko nebo zápich do květináče ve tvaru slepice, pekl se tradiční mazanec a perníčky.

Po obědě jsme se rozdělili do trojčlenných skupin - hlídek, které se poté utkaly v malém Setonově závodě. Vše se odehrávalo v Parku Budoucnost, kde kolem rybníku byla rozmístěna stanoviště. Hlídky se ze všech sil snažily získat z každého stanoviště nejvíc bodů, nejlépe dvanáctku. Soutěžili jsme až do večeře po které jsme si mohli odpočinout u deskovek nebo kytar.

Velikonoční pondělí bylo velmi dobrodružné, vypadl totiž proud. Naše tělocvična, kde jsme spali, neměla okna, takže kluci mrskali holky po tmě, někteří mrskali s baterkou.

Snídaně proběhla už za světla, po ní jsme se balili a uklízeli, stihli jsme si zahrát detektivní hru, kde skupiny museli vyslýchat podezřelé a určit vraha. Také se nám povedlo ještě před odchodem ošátkovat novou tábornici. Následoval odchod na nádraží a mohli jsme vyrazit zpět do Brna.

Kryštof

Všechny fotky

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.