Spešl stavěčka 

Akce

Kdy:
4. 5. - 8. 5.
Kde:
U Kalicha - Senotín
Pro koho:
FC, rodiče, vedoucí

Popis

Akce pro všechny pracovité na našem tábořišti...

Náklady vynaložené na tuto akci jsou spolufinancovány z dotace MŠMT a z dotace Statutárního města Brna. Děkujeme :-)

Trocha historie...

Myšlenka pustit se konečně do nějaké další táborové stavby vznikla na táboře 2011, kdy jsme se s Ďoubem nechali unést atmosférou v kolektivu, částečně vstřícným přístupem majitele louky (neprodá, ale nechá nás tam žít) a zejména pracovními výkony Saďoura :-) Tak nějak jsme prostě došli k názoru, že „dneska by to šlo“.
(malá odbočka - zatím jediná stavba, dřevěná kostra kuchyně, na kterou natahujeme plachtu, vznikla v roce 2006, kdy jsme až po příjezdu na tábor zjistili, že nám jaksi chybí jeden hangár :-) )

Celý podzim myšlenka tak nějak dřímala. V prosinci jsem se ji snažila probudit a tlačila Ďouba, Radka a Saďoura, aby na Silvestra aspoň domluvili nějakou poradu. Nepovedlo se a tak se to táhlo dál. Začátkem února 2012 jsem nevydržela, převzala aktivitu a svolala údernou skupinu Ďoub, Bizon a Víťa. Občas jsme se sešli a plánovali, jak na to. Probrali jsme to ze všech stran a shodli se, že do toho jdeme a že my, stará garda, to chceme udělat pro budoucnost táborů Severky i pro sebe. Objevovaly se různé nápady, více či méně reálné. Radeček fungoval coby přítel na telefonu :-) Později do debaty vstoupili i dva odborní poradci, Přemek a Saďour, o kterých ještě uslyšíte :-)

Ve finále byly ve hře dvě základní myšlenky:
a) nová jídelna - dřevěná konstrukce na plachtu
b) náhrada hangáru sklady + klubovna - využít možnosti sehnat levné stavební buňky a na jejich základě vybudovat pevnější dřevěnou stavbu
Z druhé myšlenky zatím sešlo, ale je stále ve hře, probíhá jednání - možná tedy dojde na druhý díl tohoto filmu - Megastavěčka II. :-)

Příprava...

Tak tedy, hurá do akce. Termín byl vybrán, vytipovaní dříči pozváni. V den uzávěrky to vypadalo na 15-20 lidí našich a cca 5 Mustangů, možná taky Dědka. Mustangové to nakonec odložili a chystají se na klasickou víkendovku o týden později (latríny+studánka).

Jak šel čas, místy jsem si připadala, že tlačím tu akci proti všem. Logistická maturita. Dovolat se Ďoubovi a popohnat ho, aby něco řešil a chystal... Domluvit, kam všude se musí zavolat a co dojednat. Které nářadí kdo půjčí? Jak poskládáme lidi do aut? Jak tam odvezem věci? Kdo nakonec jede a kdo nejede? Kde na to všechno vezmeme peníze? Ještě v pondělí jsem navrhovala Ďoubovi, že celou akci zrušíme...

Pak se ale hnuly ledy a začalo se to skládat. I když jsem stále šílela (protože lidi mi neodpovídají, jedeme 9 autama, každej snad jede jindy a jindy se vrací, každej něco vezme, ale nikdo nemá kulu na vlek), už to začínalo dostávat obrysy. V pátek byli lidi nainstruováni (i když moje mailové pokyny četl teda bez mé urgence málokdo :-) ), auta naložena, seznamy odškrtány... a já jsem se strašně těšila...

Pracovní lágr u Kalicha

Sešli jsme se v pátek večer u ohně na táborové louce. O něco později začala na „poradě velení“ bouře mozků. Můžu vám říct, že sledovat jiskření myšlenek mezi Přemkem a Saďourem (za spolupráce stavbyvedoucího Ďoubalíka), na konci kterého byl „plán akce“ (papír počmáraný nákresy a výpočty, s mým "kulatým razítkem"), byla opravdu nádhera :-) A pak už to frčelo.

Na naší základně kmitalo 4 dny celkem 19 lidí (většinou 18, místy 15). Počet se mírně měnil, v sobotu ráno dojeli poslední, v neděli 4 kousky odjely, pak se zase někdo vrátil a dorazil nakonec i ten Roháček :-) Věkový průměr akce 35 let. Sestavu tvořilo 12 více či méně současných/bývalých vedoucích, 6 rodičů a 1 kámoš. Všichni si opravdu neuvěřitelně mákli, dřelo se v tahu čtyři dny od 9 do 20 (v úterý do 12) s hodinovou pauzou na oběd a krátkýma svačinama.

Počasí bylo navzdory předpovědi nakonec luxusní. Pršelo asi hodinu v sobotu a pak celý večer v neděli (s kroupama), jinak bylo akorát, pěkně až krásně, jsme i spálení. V noci ale byla kosa jak v ruským filmu.

Dělalo se na více frontách. Jedna četa hrnula jídelnu, druhá jí chystala dřevo, třetí byla rekultivační sekce, na speciální práce vyrážel Saďour... No a já, přiznávám, jsem hlavně kmitala kolem kuchyně, nákupů, nádobí, řešení všeho možného a hlavně focení. Doufám, že se na mě zúčastnění tolik nezlobí, však já jsem si užila při přípravě akce svoje... :-/ A nebojte se, puchýře na rukách od hrabání trávy a maliní mám doteď taky :-)

Někteří přirovnávali svoje nasazení k pracovnímu lágru. Řešili, jaký trest nebo odvykačku si zde odpykávají :-) Do toho pak Pepa Glos založil odborovou buňku a neustále bojoval s kapitalistou Ďoubalíkem o práva pracujících, delší polední pauzy, odpovídající bezpečnostní pomůcky, navýšení prémií.... ale také za pondělní odborářský ples s tombolou :-) A uprostřed všech těch legrácek nám před očima rostla táborová jídelna, stavba, která nás všechny nadchla a občas jsme se zastavovali a s úžasem zírali. Je to paráda :-)

Speciální vychytávkou a legráckou byla naše mobilní latrínka :-) To je na fotce ten set židlička + rýček + toaleťák + noviny. Děkujeme Sáďovi, že se nechal vyhecovat a vyrobil nám tuto skvělou pomůcku. Vyzkoušeli jsme ji za ty 4 dny snad všichni a občas o ni byla i docela bitka :-)

Udělalo se strašlivé množství práce. Ještě poslední den, navzdory bolestem rukou, nohou, hlavy, zad a kdo ví čeho ještě, se dodělávaly poslední práce. Udělali jsme vše, co jsme si předsevzali. Podrobný seznam zde:

  • jídelna (drobné dokončení bude na klasické stavěčce)
  • kuchyně vyrovnána, zavětrována, zpevněna, měla by chvíli vydržet
  • remízek probranej, posekaná tráva kolem remízku a vypleněno maliní, shrabáno
  • suché, nebezpečné a překážející větve nad jídelnou, skladama, kuchyní a okolo, a dále větve nad cestou - vše prořezáno, posekáno, vypleněno
  • většina kulatiny na jídelnu pochází z remízku, desky jsou koupený
  • spodní louka posekaná a shrabaná, hotovej parčík, lesopark
  • vykopaná odpadovka a prohrabaná a rozšířená odkalovačka
  • balvan v budoucím sklepě nešlo vytáhnout ani se zapojením veškeré techniky (kladky a páky, navrtání kangem..., vyzkoušeno vše krom jeřábu nebo bagru, či pyrotechniky, tu jsme nakonec nesehnali...), tak byl jen překlopen a stojí na boku u zdi. Jak dědeček s babičkou tahali řepu...
  • spálen veškerý odpad z odkůrování a odvětvení, zbyla hromada dřeva do dřevníku
  • dosypán štěrk - cesta, kuchyně, podlaha jídelny, cestička ke kuchyni
  • vytěženy a odkůrovány tyče na druhý týpko
  • připraven sloup na stožár
  • vypucována studánka pro potřeby pitné vody na akci
  • latríny ne - kapacity ještě byly, ale chtěli jsme taky něco nechat Mustangům :-)

No, to je tak asi vše. Kdyžtak mě doplňte.

Finanční náklady akce: cca 28.500 (vč. odhadu faktury za Tatru sklopku)
Z toho jídlo a mírná dotace ceny piva 8.000, materiál 16.800, náklaďák+Tatra+osobáky 3.700.

Děkujeme Mustangům za půjčení auta s korbou, jinak jsme využili plno soukromých věcí našich lidí (hromady a hromady nářadí a vybavení), za což nikdo nic nechtěl - moc díky!
Krom náklaďáku a jednoho auta na vlek (oboje za pohonné hmoty) jely auta sponzorsky téměř zadarmo, popř. za pivo :-)

Vyfotila jsem cca 477 fotek (včetně "časosběrného dokumentu"), které vám po mírném protřídění a zpracování s Víťou předkládáme...

Hráli:
Ďoubalík, Saďour, Bizon, Víťa, Přemek, Merlin, Karlin, Nojšl, Bocman, Tatíček, Pepa Glos, Jiřa+Ivča, Slon+Renča, Karel Fišer+Petra Lužová, já, a Roháček :-)

Milí pracanti...

Obdivuju vás všechny, jak jste dřeli a máte mou(naši) obrovskou pochvalu.
Jestli jsem na vás občas byla protivná, tak se omlouvám - holt ta akce byla pro mě logisticky největší záběr snad od doby první Korsiky 2005 a v pátek a o víkendu už mi to fakt hlava nebrala...)
Neumím si představit, jak jste se museli cítit unavení - když vím, jak jsem byla unavená já. Nikdo se nezašíval a opravdu jste si mákli a u toho vám zbylo spousta sil na vtípky... Vyzdvihla bych Přemka a Saďoura, ale to bych ostatním křivdila, fungovali jste 100% každej u svý lajny, včetně ženských. A když uvážím, že většina z vás není v tuto chvíli v oddílu nějak aktivní... O to víc si vaší pomoci strašně moc vážíme. Jsem na vás fakt pyšná! Děkujeme.

Hanča

Všechny fotky

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Majka (13. 5. 2012 16:46)
Nemám slov! Je to báječné, úžasné, skvělé,.... Už se těším na tábor! :D
Bizon (11. 5. 2012 23:48)
Díky všem za perfektní spolupráci a atmosféru. Především je však potřeba poděkovat hlavnímu člověku bez kterého by se akci neuskutečnila a tou je Hanča.
Díky Hani za vše co děláš.

A doufám, že příští rok budeme pokračovat v dalších stavbách.
Bizon
Ďoubalík (11. 5. 2012 20:29)
Ahoj všem.
Někdy holt člověk míní a osud mění, velký plány málo soukromého času... ještě v pondělí jsem říkal Hanči, že všechno dobře dopadne a jdeme do toho - toliko k mému zapojení do akce.

Jsem rád že se tolik lidí mimo oddíl "heclo" a přijeli na tuto akci. Každý dělal co uměl nejlíp a nebo co bylo zrovna potřeba. Není úžasné to že vznikla jídelna a udělalo se spousta práce - to už tak bývá když s sleze skoro 20 lidí.

Úžasné je to že se slezlo 20 dnes v podstatě mimo oddíl, ale každý s ním má něco společného (děti, rodiče, bývalí vedoucí) a to že se na takovou výzvu dokážou semknout a táhnout za jeden provaz znamená že Severka jim není lhostejná.

Věc která mi vždy v Pionýru vadila, byla absence odchovanců - lidí ač už nejsou aktivní, tak se dokážou zapojit když o něco jde nebo je to potřeba. Myslím že touto akcí jsme to dokonale zlomili, bez ohledu na vlastní vytíženost, povolání nebo rodinu.

Navíc nám spolu bylo dobře a udělali jsem hromadu dobré práce. Díky všem
Ďoubalík
Slon (11. 5. 2012 20:21)
Tak paráda už se těším na bouračku.