Archivní noc 

Akce

Kdy:
26. 11.
Kde:
Klubovna - Brno
Pro koho:
celý oddíl, rodiče, FC

Popis

FUNGL NOVÁ AKCE :-)

Tak jako v Brně bývá Muzejní noc, nás čeká ARCHIVNÍ NOC :-)

Oddílový archiv otevře svá sklepení, truhly a tajná zákoutí a vy, prostí Severáci, budete moci nakouknout do jeho tajů. Dvacet sedm let zážitků, kronik, fotek, dvacet sedm let tvorby her, akcí a táborů. Přijdete, dáte si čaj nebo něco jiného dobrého, a budete si prohlížet, co vás zajímá. V klubovně a v sálu vám budou k dispozici oddílové i táborové kroniky, fotky, pro vedoucí taky šanony a obálky s inspiracemi na hry a programy... To vše od 18 hodin hluboko do noci...

REPORTÁŽ

Přesně jak se píše o kousek výš a jak pravilo zvadlo, oddílový archiv otevřel svá sklepení. Konkrétně teda hlavně skříně, bedny a krabice. Stoly v sálu klubovny se prohýbaly zejména pod navršenými kronikami... Jen si to představte: kroniky z táborů od 1993 do 2006 (z následujících let pak už jen DVD). Oddílové kroniky od roku 1984, z poslední desítky let už spíš jen šanony se shromážděnými papíry a fotkami z akcí. Rekvizity na připomenutí. Archiv z doby nejdávnější - první kronika naší PS, fotky z táborů ještě před 1993. Velké pozornosti se těšily i velkoformátové výběrové fotky (A3), oddílové kalendáře s fotkami vedoucích, ale i kompletní set vydaných občasníků Bomba (poslední 15.číslo vyšlo někdy v roce 2001 :-)

Na akci se nakonec sešla příjemná sestava 22 lidí a lidiček: z aktivních vedoucích já, Víťa, Karel, Anka, Alysha, z dalších vedoucích Roháček (světe zboř se), pan Zbyšek :-), Kuba, Saďour. Z nejstarších pamětníků krom mě ještě Radeček, Jiřa a Bizon, všichni s manželkami a na chvíli i s Vojtou a Kryštofem. Za Fan Club rodiče Bulíci a Glosovi, jeden z největších a nejnadšenějších pamětníků Slon. A to je vše :-)

Proběhlo velké listování a prohlížení, každý má nějakou svou "srdeční akci", takže uchvátil kroniku a koukal a vzpomínal... Manželky se velmi pobavily nad fotkami svých drahých z dob dávno minulých :-) Přitom jsme postupně konzumovali dobroty co kdo donesl, a prohlížení nakonec přešlo v povídání. Před půlnoci se zlatým hřebem stala Sáďova nová dvanáctka kytara, takže ti skalní, co vydrželi, ještě skoro do dvou v noci hráli a zpívali.

Musím říct, že z této akce mám strašně rozporuplné pocity, hotová směs :-)
- na jednu stranu jsem byla moc ráda, že dorazili pamětníci, že jsem je viděla prohlížet fotky a vzpomínat. Tenhle pocit mám ráda a moc zahřeje, koukat, jak se lidi ohlíží za tím, co jsme v Severce společně prožili.
- i já jsem vzpomínala, byla z toho na měkko a promítala si nostalgicky před očima celý ten dlouhý život se Severkou...
- vždycky jsem ráda, když náš archiv trochu provětráme a ta celá letitá práce s ním je k něčemu dobrá
- hřálo mě i to, že se dnešní vedoucí, naši mládežníci, ponořili do prohlížení, inspirovali se, študovali do detailu Bomby... A pak plánovali, jak se archivu taky chopí a budou v něm pokračovat...
- užila jsem si celý večer v příjemné společnosti a zakončila to spokojeně u zpívání s kytarou...
- na druhou stranu mě mrzí, že o akci nebyl větší zájem a že i mnozí z těch, co přišli, dorazili často spíš na poslední chvíli a neplánovaně... Ono v klubovně bylo narváno i tak, ale čekala bych účast větší...
- a že je toho archivu tolik, že si každý stihnul prohlédnout jen střípky. Na víc nebyl čas, síla, chuť... :-)

A tak dumám, jak dál. Mám ten náš bohatý archiv nechat ve skříních chytat zatuchlý smrad - a podobné akce nedělat? Když se na něj nebude nikdo dívat, to ho můžu vyhodit rovnou... Nebo je dobré ho aspoň jednou za čas vytáhnout na světlo a i pro těch pár zvědavých ho představit? Je v něm celá naše oddílová paměť, všechno, na co jsme pyšní, co jsme dokázali... Je v něm celý život, a doufám, že nejen můj, ale i dalších lidí...

BUDU MOC RÁDA, když mi účastníci napíšou do komentářů, jak to vidí a proč přišli, co se jim líbilo. Nebo když nám ti, co nepřišli, napíšou, že je to celý zbytečný nebo že přijdou příště. Ti, co se chtěli potkat a hledali příležitost, ji dostali. S dalšími se třeba uvidíme na Vánoční svářce :-) Máte-li prosím jakékoli názory, pište do komentářů. DÍKY :-)

Závěrem se sluší poděkovat: tedy moc díky všem, kteří dorazili, aby si s náma zavzpomínali. Udělali jste mi svým příchodem velkou radost a ráda jsem vás viděla. A pak díky Víťovi, Ance a v neděli při úklidu i Alči a Karlovi, za veškerou pomoc se zajištěním akce... (A Sáďovi, že mi půjčil na chvíli kytaru ;-) )

Manažer akce - Hanča

FOTOGALERIE


Podrobné zvadlo (kdo by si to chtěl tisknout, má to být totiž jako skládačka, pošlu tiskovou verzi :-) ).

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Hanča (23. 11. 2011 19:55)
Myslím, že takový dobře načasovaný příchod mezi 20. až 22. hodinou, s výslužkou ze zabíjačky, bude naprosto dokonalý a hodný oddílového fandy tvého formátu :-)
Už jsem se skoro lekla, že nám tam budeš chybět :-)

Jinak hlásím, že mailem se hlásili oba Spousti a s otazníkem jsou Jiříček a Sáďa. Na Fejsu se hlásí Kukina. No, snad jsem na nikoho nezapomněla :-) Ještě ty maily prohlídnu.
Pepa (23. 11. 2011 19:33)
Tak já nevím, jedu v sobotu na zabijačku a to jak chápete se nedá odmítnout. Pokud by nevadilo tak bych se zastavil asi až tak po 20, dřív to nestihnu. Slibuji ale, že pokud to nesním po cestě tak něco malého donesu.
Pražáci (22. 11. 2011 17:36)
Pražáci taky dorazí v počtu 2ks.
Anka (22. 11. 2011 12:20)
Já tam budu také :D
Kuba (21. 11. 2011 21:16)
Taky přijdu :-)
Hanča (21. 11. 2011 21:10)
Ahoj, hlásíme z Londýna, že dojde Ivča i s Jiřou, možná s dětma, možná bez :-)
P.S.: Renčo, Ivča vzkazuje, že se zrovna podíváme v klubovně do skříní, co je tam všechno za matroš na rukodělky...
Pavel Roháček (21. 11. 2011 13:26)
Přijdu já + Eliška.
Bulik (21. 11. 2011 12:45)
My prijdeme min. ve 4 (ja+holky), dalsi podle moznosti :)
Slon (13. 11. 2011 16:56)
Pokud budeme zdraví tak mpřijdeme všichni.
Karlin (12. 11. 2011 20:38)
já taky příjdu
Víťa (10. 11. 2011 15:42)
Já příjdu.