Ivančena 2012 

Akce

Kdy:
10. 3. - 11. 3.
Kde:
Lysá hora - Beskydy
Pro koho:
FC, rodiče, vedoucí

Popis

MOTTO:
"Již po třinácté zvedneme svá líná těla, zhuntovaná sezením u počítačů a televizorů a dokážeme sami sobě, že ještě nepatříme do starého železa a umíme pohnout kostrou. Zveme Tě na opravdu náročnou akci. Přijmi naši výzvu a nechej se vyhecovat, nebudeš litovat a nikdy nezapomeneš."

Další ročník tradiční oblíbené akce, někdy drsné, ale vždy veselé :-) Pro zájemce předchozí ročníky - například 2009 nebo 2010 nebo 2011.

REPORTÁŽ Z AKCE:

Být třináct ročníků kronikářkou akce, to není jen tak :-) Jak to napsat letos, abych se neopakovala? Při listování improvizovanou "kronikou Ivančen", takovým deníkem s fotkama a článkama, který s sebou vozíme do vlaku, je vidět, že už i Ivančena má svou "řeč kmene". Řada popisků zážitků se logicky opakuje - asi proto, že i některé situace a pocity se hodně opakují :-) Tak jsem se rozhodla, že to letos pojmu jako jednotlivé BODY :-)

  • Sestava: Hanča, Víťa, Mara, Bulík, Pepa, Slon, Eda, Martina, Karel Fišer, Majka, Barča, Petr
  • 1. etapa: Vlakem přes Ostravu (bez bufetu) do Frýdlantu (rum 9x 10 Kč) a busem do Malenovic
  • 2. etapa: V 11.20 pěšky do nejbližší hospody Borová. Nutně jsme se museli občerstvit, vyzkoušeli jsme všechny tři zdejší polívky. "Hmm..., tady budem dlouho" (Pepa). "Já se asi i vyzuju" (Víťa).
  • 3. etapa: Ve 13 vyrážíme do kopečka po modré směr Lysá. Po první občerstvovací zastávce (bylinkáři X ovocnáři) se dělíme na tři skupiny. První valí víc dopředu klasicky na Ivančenu. Druhá za nimi v menším odstupu (kolem horního ústí "schodů" nad Bezručem). Třetí s prodlužovací odbočkou přes Tanečnici a Kykulku. Jde se celkem fajn, jen to dost podkluzuje. Na sněžnice to ale moc není, tolik se neboříme. A ta prodlužka byla větší fuška, než jsem myslela. Na Ivančeně jsme postupně zvládli hromadné foto, a to i přesto, že jsme na ní nebyli všichni zaráz :-)
  • Počasí: dole jaro, slunce, výhledy. Postupně přibývá sněhu a větru, na Ivančeně už lovím kapuci.
  • 4. etapa: Vrcholová cesta z Ivančeny na Lysou, závěrečný výplaz po sjezdovce. Funím a "rozhlížím se" velmi často :-) Fučí, ale přesto jsou ještě pěkné výhledy do okolí, večerní sluníčko vykukuje z šedých mraků.
  • Mezihra: Místo hospody je tu zasněžená díra. Šantán není vidět, a to téměř vůbec, vchod je letos z boku. Sedíme napřed v Šantánu, potom se stěhujeme do sklepení ubytovny Kameňák, kde je útulně zaimprovizovaná hospůdka. Zde trávíme čas klasicky u jídla a pití, neklasicky pak u Marova mobilu nad zprávami z hokeje Kometa X Sparta :-)
  • Mezihra II.: Večer trávíme ve společenské místnosti turistické chaty u Břéti společně s nějakou další partou dobrodruhů. Žasnu, kolik jídla a pití ještě lidi z těch batohů vyloví :-) Nálada postupně graduje. Sice jsem šla poměrně brzo spát, ale o nic jsem nepřišla, protože stěny chaty jsou tenoučké a tak jsem slyšela i nadále všechno :-)
  • Ráno: Myslím, že chata si nás nezískala ani letos. Útulná je, copak o to, ale o hygieně se zde asi hovořit moc nedá :-) Snad tam bude brzo stát ta nová chata - a snad její ceny budou příznivé naší turistické třídě... Zkouším v sibiřské fujavici sněžnice aspoň tady nahoře, cestou na snídani, když jsem je včera táhla asi jen kvůli zátěži. Snídáme opět ve sklepení. U snídaně vedle nás sedí lehce, leč vytuněně sportovně oblečení chlapi i ženský a povídají si o tom, za kolik "to" dnes dali nahoru. Mluví něco o hodině, snad i méně. Dumáme, odkud asi běželi, jestli od Bezruča nebo z Ostravice. No, my teprve snídáme, co už...
  • 5. etapa: Typická zimní tvář Lysé. Fučí kolmo do obličeje a ostré jehličky sněhu bodají do očí. Naštěstí je aspoň teplo. Jdeme poměrně ostře dolů po červené na Lukšinec. Kdo má nesmeky, vyhrál. U Lukšince se už vítr uklidňuje a já stírám ze zamlžených brýlí zmrazky sněhu, slz a řasenky :-) Občas náš peloton míjí nějaké odvážné ženy, sjíždějící prudkou cestu na lopatách. Pepa jejich odvahu napodobuje, skáče a vznáší se kolem nás sněhem, jen vzlétnout :-)
  • 6. etapa: Z Lukšince k Veličkům. Zcela jiná tvář Lysé. Taje, prší za krk, sníh se mění v břečku. Místy v led. Než se dokutálíme do hospůdky, mnozí se ocitnou opakovaně na zemi.
  • Mezihra: U Veličků nasáváme atmosféru, pivo, guláš a další pochutiny. Těšíme se, že do cíle už je to coby kamenem dohodil.
  • 7. etapa: Netušíme, že jestli se něčím bude házet, tak námi :-) Od Veličků až dolů je totiž cesta jedno ledové koryto. Nesmeky prověřeny důkladně. K zemi šla řada z nás, co do uměleckého dojmu vyhrál asi Karel - točil se v podřepu dokolečka, holýma rukama brzdil o ledový chodníček a pláštěnka za ním vlála jako čarodějův plášť. Trochu připomínal Rumburaka :-) Bulík ve snaze překonat jeho výkon se vymáchal po zadku v ledové vodě z rozpouštějícího se ledu. Brzdil rukama ve vypůjčených rukavicích. Kompletně mokré kalhoty převlíkal u kraje cesty :-)
  • 8. etapa: Převlíkáme se v budce autobusové zastávky, balíme hůlky, návleky. Venku zuří poslední chumelenice. Jak pravil Mara: "Ta Lysá to prostě zadarmo nedá!" Skromně chválíme vlastní hrdinské výkony :-) "Nechápu, jak to může někdo chodit v létě. To musí být strašná nuda"... "Joo, takhle kdyby aspoň lilo, byla bouřka, fučelo, tak to snad jedině..." :-)
  • Epilog: Frýdlant, poslední rumy. Přijíždí vlak. "Tak Edo, kterej vagón obšťastníme?", nastupujeme radostně :-) Ve vlaku do Ostravy další z nás převlíkají kalhoty. "Majka má modrý podvlíkačky!", hlásí kdosi. "Já mám zelený, ale to asi nikoho nepřekvapuje..." doplňuje Pepa :-) "Michale, já bych si vzal ty rukavice - nebo na nich budeš ještě jezdit?"
  • Jak to letos hodnotíte? "Letos to hodnotím dost kladně!" (někdo). "Hlavně že jsme si vzali ty sněžnice :-)" "Nejlepší byla Kykulka!" "Jooo, zlatý NESMEKY!"
  • Jářku. Letošní Ivančena byla opět super, i když na loňskou v mém pohledu nemá. Ale sestava fajnová, výšlap vyčerpávající (pajdala jsem do středy), počasí skoro všechno, co si umím představit. A že jsem táhla sněžnice? Já nelituju. Kdybych je neměla, tak by byly potřeba :-) Aspoň jsme vypadali hezky exoticky v šalině :-)
  • Takže díky všem za další skvělý zářez a víkend plný zážitků a srandy - a zase za rok, na Ydykseb!

Hanča

Výškový profil trasy Malenovice - Lysá hora (bez Kykulky):
Výškový profil

PODROBNOSTI:

Doporučuji loňské zvadlo, kde je podrobné povídání o stylu akce pro ty, co to neznají. Nebudu to znova opisovat, většina platí i dnes.

Spíme na Lysé hoře v turistické ubytovně, na posteli s povlečením, spacák netřeba.
Jídlo na cestu tam i zpět s sebou, cestou jsou omezené možnosti nádražních bufetů atd., které jistě využijeme :-)
Nahoře na večeři a snídani: místo staré hospody jen bufet, zelňačka/česnečka, pití, studená jídla (tlačenka, koleno, hermelín...). Druhá varianta je hospůdka Šantán, skromná, leč útulná. Zde sortiment možná o fous bohatší. Bez záruky.
Finance: cena akce dle vybrané varianty 600. V tom je doprava a ubytování. Není v tom strava, hospody/bufety, sněžnice...

S sebou: vhodné a teplé oblečení (ideálně sněhu a větru vzdorné), čepice, rukavice, šály, kapuce, pláštěnka?
Hlavně dobré a nepromokavé boty. Peníze, jídlo a pití, dobrá baterka, karty a spol., jízdenky MHD.
"Servis“ do ubytovny - ručník a mýdlo, přezutí, převlečení...
Dále doporučujeme návleky, nesmeky, sněžnice, hůlky, lano, soudek s rumem, GPS.

Sraz a návrat: v sobotu na hlavním nádraží v hlavní hale, nejpozději v 6:45, radši dřív / návrat neděle 17-19.
Trasa: diskuse proběhla mailem, výsledek:
Jede se vlakem v 7, půjdeme někde od Malenovic a na přesný průběh a taky na trasu zpátky se domluvíme cestou.
 

PŘIHLÁŠKY A ZÁLOHY - UZÁVĚRKA DO 18. LEDNA

Milé děti, totiž bývalí i potenciální účastníci Ivančen!
Protože je to s váma každoročně těžký a letos je akce navíc komplikovaná situací na Lysé Hoře, pozorně si přečtěte následující pokyny:

  • kdo je nováček a chtěl by vědět, o jakou akci se jedná, odkazuji na loňské zvadlo - tam se dozví víc. U ostatních předpokládám, že už vědí. Letošní zvadlo ještě není, pochopíte proč.
  • akce je určena pro 15+, mladší jen výjimečně a pouze se svými rodiči
  • akce se koná v termínu 10. - 11. března. Na 95% ze soboty na neděli, není však vyloučeno prodloužení už od pátku, dle dalšího vývoje plánování akce
  • trasa je nejistá a bude se plánovat až podle místa noclehu a podle počasí - bude-li hodně nebo málo sněhu,...
  • nocleh je možný buď na Lysé hoře (ale... viz níže) a nebo někde v údolí (máte-li tipy, napište)
  • na Lysé je však komplikace - staví se tam nová chata, hospoda je zbořená, ta "lepší" ubytovna je zavřená a ta "sportovnější" ubytovna bude možná už plná (zjišťuju). Přečtěte si sami.
  • připadá tedy v úvahu varianta spát na Lysé (s uvážením všech "rezerv" této chaty), ale dojít tam později, protože se možná už nedá sedět hodiny v hospodě (leda Šantán, ale kdo ví?) a nebo se na Lysé jen zastavit jako za starých časů a pak sejít někam dál
  • ráda si poslechnu/přečtu vaše názory a tipy, odkud jít a kde spát, trasu naplánujeme nějak společně

Abychom věděli, pro kolik lidí sháníme ubytování, KDO CHCE JET, ať se prosím přihlásí a zaplatí zálohu do 18. ledna

  • protože se letos NEHODLÁM VYČERPÁVAT sháněním ubytování pro možných 27 lidí (jako předloni), aby nás nakonec jelo 8 (jako loni), nastoupí ZLATÉ PRAVIDLO STORNO POPLATKŮ :-)
  • kdo chce jet, ať se nahlásí sem do komentáře nebo mně na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript do 18. ledna a zaplatí zálohu ve výši 250 Kč. Tato záloha je vratná pouze částečně nebo vůbec, po odečtení nákladů na případné storno poplatky za již zamluvené ubytování atd.
  • zálohu můžete platit hotově Hanči, Víťovi a nebo na účet 1466383001/5500, VS 1204
  • letos je hlášen velký zájem, takže neváhejte s přihláškami, míst není neomezený počet
  • kdo svou účast něčím podmiňuje (např. podle toho, kde se bude spát, nebo kdo pojede, atd.) nechť se mi ozve a dohodne si individi podmínky :-)

Dotazy? :-)
Těším se na vaše přihlášky. Bude-li nás tolik, jako se to rýsuje, připadá v úvahu i multi-trasová cesta se srazem v cíli :-)

Hanča

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Hanča (5. 3. 2012 10:12)
Upřesněny propozice (sraz), podrobně šlo všem mailem.
Hanča (23. 2. 2012 9:23)
Doporučuju - občas se koukněte na webkamery z webu Lysé hory. Když budete mít štěstí a bude jasno, je to paráda, zrovna včera byl naprosto luxusní výhled až na Tatry!
http://www.lysahora.cz

Jinak pěkný a čerstvý článek, ve kterém je zmínka o řadě nám dobře známých míst, je zde:
http://cestovani.idnes.cz/vyhledy-az-do-tater-a-nejlepsi-sjezd-beskyd-lysa-hora-na-bezkach-psd-/ig_zima.aspx?c=A120221_094847_ig_zima_tom

Myšák byl na Lysé minulý víkend, viděla jsem fotky a bylo to neuvěřitelný. Hromady a hromady sněhu, chata zasypaná sněhem až po střechu, vyhrabané obrovské iglů... Těším se, co nás tam letos čeká :-) Ohledně trasy buď brzo vyvolám nějakou diskusi, nebo se domluvíme ve vlaku. Brzo se ozvu. Ahooj.
Lužovi (23. 1. 2012 21:55)
Ahoj všem, záloho byla dnes předána Ance. Už se těšim na pochod a nové zajímavé zážitky. Karel
Hanča (23. 1. 2012 21:35)
Ahoj, tak přihlašování na Ivančenu bylo 18.1. uzavřeno, jen ještě čekáme na zálohu od Báry a od Karla.
Na chatu jsme nahlásili počet 11, což jsou lidi, které vidíte v komentářích.

Pokud víte o dalších zájemcích, tak ať se švihem ozvou, ať Víťa nevolá na chatu dokola jako pako. Proto byla ta uzávěrka :-) Samozřejmě je jako každý rok možné, že někdo odpadne, prostě se to bude vyvíjet. Přesný počet aktualizujeme před odjezdem a osoba sem/tam snad nebude hrát tolik roli, to se nějak vleze. Ale prostě další zájemci šup sem se zálohou!

Ostatní oslovení mailem se buď neozvali, nebo řekli, že nejedou. Takže avizovaná mega-sestava se letos nekoná... Nevím jak vám, ale mně to nějak extra nevadí :-)

Další info - jako je plán trasy - bych nechala na konec února, podle vývoje sněhu, co myslíte? Případně pište do komentářů, co jste zjistili.

Můj informátor praví, že v listopadu bylo na Lysé staveniště a nic moc hezkýho... Musíme doufat, že to už bude pod sněhem a že nespadneme do výkopu :-) Ale přece to kvůli stavbě nevynecháme, naopak, budeme u toho :-) (ale v zimě se tam nestaví).

A díky Víťovi za domluvu chaty!
Slon (17. 1. 2012 22:41)
Du
Lužovi (17. 1. 2012 21:16)
Karel jede. Sám. Petra jede na školní hory, bohužel. Peníze dodají děti v pondělí na schůzce. Dík
Edingerovi (16. 1. 2012 20:11)
Jedeme - Martina a Boris
Bulik (8. 1. 2012 21:04)
Ja jedu taky, zamlouvam si v mezonetovem pokoji prizemi!
Hanča (5. 1. 2012 22:30)
Díky Víťovi je prozatím zamluvena chata nad sjezdovkou (loňský model), ale definitivně uvidíme, až kolik nás bude.

Trasy - dumám, láká mě červená ze severu z Pražma :-) Nabízí se i žlutá z druhé strany než posledně, totiž z Krásné, ale už ta barva mě historicky děsí :-) (2009).
Jo a taky mě napadlo, kdyby byl sníh, sjet to aspoň kousek druhý den dolů na něčem (boby?) po červené směr Visalaje, tam co jsme loni šli nahoru :-)

No, ale počkala bych fakt podle sněhu...

Barča H. (4. 1. 2012 16:17)
Ahoj, já se hlásím! Chci jet! ovšem jěště nevím přesné termíny státnic a tak všechno... takže zaplatím zálohu a uvidím! :)
Pepa (3. 1. 2012 23:13)
Já jedu taky :-), miluju totiž vlaky, tak sbalím svoje saky paky a jedu. Na cestu mi svítí Severka a nedodržuje se večerka, tam na hoře lysé pod sněhem kousek svého štěstí si dopřejem, a nedaleko u hromady památných šutříků, splním si poslední ze svých bobříků. Po roce a ve sněhu, blátě a za větru fučeni se znovu dám do učení, jak sbalit bágl a odložit lenost podzimní tak ten pocit mě vždy uklidní. Já jedu taky :-), miluju totiž vlaky, sbalím svoje saky paky a jedu.
Majka (3. 1. 2012 13:56)
Já jedu taky :-)
Víťa (3. 1. 2012 10:44)
Já taky jedu.
Hanča (3. 1. 2012 10:14)
První zprávy o přihláškách:
Jedu: Hanča, Mara
Nejedu: Jura Brbla, Bagr